Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області впроваджується Програма правової освіти населення

1 листопада 2016 - 14:47

Під керівництвом заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення. Учасники заходу розглянули сучасний стан правової освіти та правового виховання у професійно-технічних навчальних закладах.

-  Завдання підвищення правової культури населення, усунення правового нігілізму, розширення можливостей для громадян отримати правову інформацію потребує консолідованих зусиль різних державних органів, громадських об’єднань, навчальних закладів та закладів культури, засобів масової інформації. З цією метою і створено  обласну міжвідомчу координаційно-методичну раду з правової освіти населення, - зазначила  Зінаїда Бойко.

Учасники заходу обговорили  стан правової освіти в професійно-технічних навчальних закладах та проект Програми правової освіти населення на 2017-2021 роки, а також нововедення у законодавстві України.

Програма правової освіти населення Запорізької області на 2017-2021 роки розроблена Головним територіальним управлінням юстиції у Запорізькій області на виконання Національної програми правової освіти населення за ініціативи Запорізької обласної міжвідомчої координаційно - методичної ради з правової освіти населення, створеної при обласній державній адміністрації.

Програма правової освіти передбачає подальше створення умов для набуття широкими верствами населення правових знань та навичок у їх застосуванні, забезпечення доступу громадян до джерел правової інформації та безоплатної правової допомоги, формування у них поваги до права, а також визначає основні напрями правоосвітньої діяльності та першочергові заходи щодо їх реалізації.

За словами фахівців, правова освіта населення починається у сім’ї, дошкільних навчальних закладах, де дітям надаються початкові знання про норми поведінки, звички щодо їх виконання, виховується повага до батьків, учителів, людей похилого віку, формуються алгоритми морально-правової поведінки. Процес правової освіти повинен бути безперервним, тому надання дітям необхідного рівня правових знань повинно продовжуватися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, у професійно-технічних навчальних закладах  області здійснюється правове інформовання учнів та батьків.

Науково-методичним центром професійно-технічної освіти у Запорізькій області проведено  семінар-практикум для голів методичних об’єднань класних керівників на тему «Організація діяльності з учнями в період соціально-політичних конфліктів»; на базі Токмацького професійного ліцею відбувся семінар- практикум для заступників директорів з виховної роботи на тему «Превентивне виховання учнівської молоді. Правове виховання»; на базі Мелітопольського професійного ліцею залізничного транспорту працювала школа молодого заступника директора з виховної роботи та соціальних педагогів тощо.

У професійно-технічних навчальних закладах проводяться виховні години «Молодь та її права», «Закон і ми», «Твоє життя - твій вибір», «Права й обов’язки громадянина», «Карна відповідальність неповнолітніх»; лекторії «Молодь і закон», «Знаємо свої права та обов’язки», «Зробимо вибір на користь здоров’я», «Правова культура молоді»; тематичні бесіди «Мої права у правовій державі», «Історія правової культури», «Від алкоголю і наркотиків - до правопорушень»; літературні виставки, презентації видань про права людини тощо.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку