Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Для влади дуже важливо, щоб інклюзивна освіта реально працювала на благо всіх запоріжців»

3 листопада 2016 - 10:00

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у зборах батьків, діти яких навчаються в інклюзивних класах Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Основа». На заході також були присутні заступник голови ОДА Едуард Гугнін та заступник директора Департаменту освіти і науки ОДА Віктор Захарчук.

Очільник регіону нагадав, що восени 2016 року в нашій області стартував трирічний науково-педагогічний експеримент «Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області», керівником якого є Голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко.

- У рамках цього пілотного проекту в 47 загальноосвітніх навчальних закладах відкрито 78 інклюзивних класів для 154 дітей. Також для особливих малят працюють 20 дошкільних груп з інклюзивною формою навчання. Влада регіону дуже пильно стежить за цим проектом, адже наша область перша, де впроваджено інклюзію. І саме на тих результатах, які будуть досягнуті в Запоріжжі, будуватиметься подальше просування інклюзії по всій Україні. Тож нині ми приділяємо увагу всім питанням, які хвилюють батьків та учнів інклюзивних класів. Адже для влади дуже важливо, щоб інклюзивна освіта реально працювала на благо всіх запоріжців, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Проведення відкритих батьківських зборів було ініційовано  облдержадміністрацією, аби з’ясувати думку щодо ефективності експерименту. Як пояснили працівники школи, в рамках проекту було запроваджено он-лайн анкету для батьків учнів інклюзивних класів з метою оперативного реагування на можливі проблеми чи перешкоди на шляху впровадження інклюзії. І перші відгуки свідчать, що 75% опитаних не просто підтримують інклюзивне навчання, а вважають правильним навчання дітей з особливими потребами в загальноосвітніх школах.

Під час зборів присутні батьки позитивно відзначили те, що всі учні класів з інклюзією отримують психо-корекційну та психо-профілактичну допомогу, мають постійний супровід соціалізації,  отримують допомогу в логопедичному супроводі школярів. Відповідно позитив від реалізації проекту отримує кожен учень, незважаючи на особливості.

Крім того, дуже важливий вклад в роботу класу і допомогу педагогам надають асистенти вчителя, які допомагають з організацією не тільки процесу навчання, а й буденного життя учнів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку