Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У період льодоставу водні об’єкти патрулюватимуть рятувальники і поліція

25 листопада 2016 - 15:26

Про організацію роботи  щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах області та готовності до проведення рятувальних робіт у зимовий період 2016-2017 років йшла мова на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів заступник голови облдержадміністрації Володимир Тоцький.

За даними ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області, за останні два роки на водних об’єктах  області потонуло 143 особи (2016 р. – 65 , 2015 р. – 78 ), з них 13 дітей.

У зимовий період найчастіше нещасні випадки на водних об’єктах у зимовий період відбуваються внаслідок проведення любительської зимової ловлі риби та порушення правил поводження населення на льоду. У зимові періоди 2013-2014 та 2015-2016 років з причин потонули 25 людей. Найбільш небезпечними місцями, де періодично у зимовий період трапляються нещасні випадки, є Азовське море та Каховське водосховище. Взимку на Каховському водосховищі одночасно може перебувати кілька тисяч рибалок.

Для організації робіт з попередження загибелі людей на водних об’єктах та  рятувальних робіт на водних об’єктах у зимовий період 2016-2017 років ГУ ДСНС України у Запорізькій області підготовлено 27 засобів подолання водних перешкод, у тому числі: човни моторні  (10 од.);  човни веслові  ( 11 од.); катери на повітряній подушці МАРС–700 –(2 од.); аварійно-рятувальні катери типу «річка-море» «UMS-600» (2 од.); плаваючі транспортери на гусеничному ходу ПТС (2 од.).

Спеціалістами  проводено плановий огляд техніки, яка залучатиметься для проведення рятувальних робіт на воді.

З особовим складом рятувальної служби додатково проведено заняття з відпрацювання дій при рятуванні потерпілих на водних об’єктах,  наданні першої невідкладної медичної допомоги і заходів безпеки на льоду,  спільні навчання з організації проведення пошуково-рятувальних робіт на водних об’єктах.

Учасники засідання обговорили та погодили  розроблений Департаментом з питань цивільного захисту облдержадміністрації спільно з ГУ ДСНС України в Запорізькій області «План дій департаментів, управлінь обласної державної адміністрації, обласних управлінь та установ, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування щодо виконання розпорядження Президента України від 14.07.2001 № 190/2001-рп «Про невідкладні заходи щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах» та оперативного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з водними об’єктами на 2017 рік».

Крім цього, комісія ухвалила низку рішень. Зокрема, головам райдержадміністрацій доручено при загрозі і виникненні надзвичайних ситуацій на водних об’єктах користуватися Єдиною схемою реагування органів управління та сил при загрозі і виникненні надзвичайних ситуацій, пов’язаних з несприятливими погодними умовами осінньо-зимового періоду;  

 передбачити при формуванні районних бюджетів фінансування виконання Програми з організації рятування людей на водних об’єктах Запорізької області  на 2017 рік ; затвердити на картах-схемах земельні ділянки та водний простір, придатні для організації пляжів; забезпечити проведення рейдів (перевірок) щодо виконання заборони використання маломірних суден на водних об’єктах у  міжнавігаційний період; установити в місцях масової зимової рибної ловлі панно щодо попередження про особисту безпеку та заборону виходу на лід;

Департаменту освіти і науки облдержадміністрації доручено запланувати та провести у навчальних закладах області тематичні заняття з питань безпечної поведінки на водних об’єктах у зимовий період.

Головному управлінню ДСНС у Запорізькій області рекомендовано у період льодоставу організувати патрулювання в місцях масового вилову риби із залученням співробітників ГУ Національної поліції в Запорізькій області,  водної міліції, Управління охорони, використання і відновлення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Запорізькій області;

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей