Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Грип ще не добрався до порогового рівня в нашому регіоні, але перетнув – у сусідів

30 листопада 2016 - 15:37

Грип ще не добрався до порогового рівня в нашому регіоні, але перетнув – у сусідів

За інформацією Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, на 47-ому тижні (21 – 27 листопада) в області зареєстровано 10308 випадків гострих респіраторних інфекцій. Показник захворюваності складає 573,4 на 100 тис. населення, що нижче порогового рівня на 8 %.

Діти у віці 0-17 років серед захворілих складають 74%. Максимальний показник захворюваності зареєстровано серед дітей вікової групи 0-4 роки - 3298,6 на 100 тис. Кількість госпіталізованих за 47-й тиждень становить 226 осіб, у тому числі 190 (84%) – діти.

За словами фахівців, з початку епідсезону лабораторно грип не підтверджувався. За останні два тижні при обстеженні 21 особи у трьох випадках підтверджена парагрипозна інфекція, у двох випадках – аденовірусна інфекція.

В області наразі проводяться щеплення проти грипу. Вже щеплено 2227 осіб, у тому числі 604 дитини зі шкіл-інтернатів та 275 медичних працівників.

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я,  на звітному тижні епідемічні пороги перевищені у наших сусідів: у Дніпропетровській, Луганській та Харківській областях.

Медики нагадують, що грип - це вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Він має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми  вимагають особливої уваги.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 діб призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - це, в середньому, сім днів. Тому при появі перших симптомів грипу треба обов'язково залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку. Крім того, не втрачаючи часу, хворий повинен викликати лікаря додому.

Найбільш ефективним методом профілактики грипу медики називають щеплення. Навіть якщо вакцинована людина захворіє на грип, це не призведе до тяжких ускладнень та небажаних наслідків. Проводити вакцинацію можна протягом усього епідемічного сезону.

Для профілактики  грипу та ГРВІ важливо зменшити число контактів з джерелами інфекції, це особливо важливо для дітей. Не рекомендується активно користуватися міським громадським транспортом, відвідувати місця масового скупчення, особливо розважального характеру. Треба пам'ятати, що на свіжому повітрі заразитися грипом практично неможливо.    

Важливо забезпечити в цей період достатній сон (не менше 7-9 годин), повноцінне збалансоване харчування (вживання достатньої кількості білкових продуктів, свіжих овочів та фруктів).

У разі виникнення захворювання у родині треба вжити заходів щодо ізоляції хворого в окремій кімнаті, виділити йому індивідуальний посуд, предмети особистої гігієни та своєчасно, у перші дні захворювання, звернутися за медичною допомогою до дільничного лікаря-терапевта або лікаря загальної практики-сімейної медицини, щоб запобігти тяжких наслідків хвороби.     

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі