Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області не зареєстровано жодного захворювання на грип

5 грудня 2016 - 11:58

Стан  епідемічної ситуації щодо захворюваності на ГРВІ та грип у Запорізькій області та готовність  закладів  охорони  здоров’я до  надання  медичної  допомоги  хворим в умовах загострення епідситуації обговорили учасники он-лайн наради, яка відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Вікторії Клименко, з 3 жовтня розпочато відлік епідемічного сезону грипу та ГРВІ 2016-2017 років.  З того часу  гострі респіраторні вірусні інфекції в області перенесли майже 74 тисячі осіб, що на 6% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Проте за минулі тижні захворюваність не перевищувала епідемічний поріг. Зокрема, за останні два тижні (з 14 по 27 листопада) захворюваність склала 514,7 та 673,4 на 100 тисяч населення, що нижче епідпорогу на 11% та 8% відповідно.

Протягом останніх трьох тижнів в області відмічається поступовий зріст захворюваності на ГРВІ, що відповідає сезонному рівню. Темп приросту захворюваності на останньому тижні склав 11%.

У Запоріжжі з початку епідсезону захворіли понад 330 тисяч осіб (45% від числа захворілих у цілому по області). За останні два тижні захворюваність склала 513,3 та 532,0 на 100 тисяч відповідно кожному тижню, що нижче епідпорогу на 22% та 17% відповідно. За останні три тижні питома вага школярів серед усіх захворілих на  ГРВІ зросла з 26% до 30%.

По області серед усіх захворілих на ГРВІ діти віком 0-17 років становлять 74%. Максимальні показники захворюваності зареєстровані серед дітей вікової групи 0-4 роки - 3313,6 на 100 тис. Щотижня 200 - 226 осіб доводиться госпіталізувати.

З початку епідемічного сезону при проведенні лабораторних досліджень позитивних знахідок по циркуляції вірусів грипу серед хворих на ГРВІ не зареєстровано. За даними лабораторних досліджень, захворювання на сьогодні викликають аденовіруси та віруси парагрипу. 

З метою специфічної профілактики грипу проведено планування контингентів ризику на щеплення проти грипу, всього по області підлягають вакцинації 14574 особи, у тому числі група медичного ризику (особи з хронічними захворюваннями, вихованці інтернатів,  особи похилого віку тощо) – 1376 осіб,  епідемічного ризику (діти шкіл-інтернатів, медичні працівники тощо) - 12663 особи, неорганізовані діти – 535 осіб.

На теперішній час в Україні зареєстровано дві  вакцини проти грипу – Ваксигрип (Франція) та Джі Сі Флю (Корея). Вакцини містять актуальні штами на поточний сезон – А1 (Каліфорнія), А2 (Гонконг), В (Брізбен).

В області за станом на 25.11.2016 проти грипу щеплено 2227 осіб, у тому числі 275 медпрацівників та 679 дітей шкіл-інтернатів. Із 30 інтернатних закладів, які виділили кошти на закупку вакцин проти грипу, тільки вісім  розпочали щеплення. Інші планують їх розпочати після надходження додаткової вакцини.  За аналогічний період попереднього року в області було щеплено вже  9287 осіб.

- Враховуючи незначну кількість вакцини «Ваксігрип», що надійшла в Україну, та велику потребу в ній, можливість отримання цієї вакцини в регіонах є обмеженою. У зв’язку з ситуацією, що склалася із забезпеченням вакцинами проти грипу, МОЗ звернулося до представництва Санофі Пастер в Україні з проханням розглянути  можливість додаткової поставки цієї вакцини. Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації направлено інформацію стосовно додаткової потреби області у вакцині «Ваксігрип» у кількості 4145 доз, яка очікується орієнтовно в грудні цього року, - повідомила Вікторія Клименко.

За останній тиждень закрито одну школу в Чернігівському районі та дев’ять  класів у п’яти школах Запоріжжя через високий (30% і більше) рівень захворюваності дітей на ГРВІ. У чотирьох дошкільних навчальних закладах Запоріжжя та одному дитсадку у Вільнянському районі  закрито на карантин через ГРВІ по одній групі. Порушень температурного режиму в навчально-виховних закладах області не зареєстровано.

Як наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, щоб не допустити цієї зими хвилі захворюваності, у навчальних закладах необхідно вжити профілактичних заходів та  заходів щодо ранньої діагностики захворюваності. З батьками учнів треба провести консультації та роз’яснювальну роботу щодо профілактики грипу. Особлива увага повинна приділятися  пацієнтам  із найбільш імовірним виникненням ускладнень  грипу та ГРВІ. Окрім цього, на особливому контролі знаходяться будинки престарілих та інтернатні заклади.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Трансляція розпочнеться о 10.00

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць