Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для попередження дитячої бездоглядності треба посилити профілактичну роботу

7 грудня 2016 - 12:13

Під час чергового розширеного засідання координаційної ради з питань соціального захисту неповнолітніх при голові облдержадміністрації підбито підсумки роботи в галузі соціального захисту дітей, профілактики правопорушень у дитячому та підлітковому середовищі, соціальної роботи з сім’ями з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Як зазначила у своїй доповіді начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва, службами проведено 1337 профілактичних заходів (рейдів), під час яких  виявлено 1057 дітей, які перебували в стані бездоглядності. Вилучено з небезпечного середовища 454 дитини ( у 2015 році – 342 дитини), у тому числі з вулиці – 65 дітей; із сімей –346; знайдено підкинутими п’ятеро  дітей. Влаштовано до центрів соціально – психологічної реабілітації 276 дітей, до закладів охорони здоров’я – 102 дитини; повернено до навчальних закладів  11 дітей, у сім’ю – 65 дітей. Незважаючи на профілактичні заходи, продовжує розвиватися  негативна тенденція збільшення числа дітей, які перебувають без догляду дорослих. 

На обліку служб у справах дітей перебуває 998 дітей,  які опинилися у складних життєвих обставинах, що проживають у 551 сім’ї.

Службами у справах дітей направлено  447 матеріалів щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності, за якими притягнуто до відповідальності  284 особи. За участю служб судами позбавлено батьківських прав 266 осіб відносно 317 дітей.

- Зважаючи на ці загрозливі показники, гостро стоїть питання активізації роботи щодо виявлення проблем у сім’ях, коли вони ще не набули незворотного характеру, та надання своєчасної допомоги в їх вирішенні, що є одним із основних завдань усіх суб’єктів соціальної роботи. Про необхідність посилення профілактичної роботи на місцях свідчить факт зменшення  віку дітей, виявлених при проведенні рейдів, - із 19% дітей віком до шести років у 2011 році до 26%  - у цьому році, - повідомила Антоніна Матвєєва.

За 11 місяців 2016 року в центрах соціально-психологічної реабілітації дітей перебувало 753 дитини. Всі центри соціально-психологічної реабілітації дітей працюють із понад 100% навантаженням. Із загальної кількості дітей, що перебували в цих закладах, 85 влаштовано до сімейних форм виховання.

У поточному році прийнято обласну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2016-2018 роки, на реалізацію якої обласним бюджетом передбачено субвенцію на придбання та реконструкцію житла в сумі 966,1 тис. грн. на умовах 50% співфінансування з бюджетів міст та районів області. На сьогодні використано кошти та придбано житло для 12 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у  Приморському, Приазовському, Якимівському, Запорізькому, Новомиколаївському районах  та м. Мелітополі та Бердянську.

Наразі на обліку територіальних служб у справах дітей  перебуває 3793 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У сім’ях проживає 3286 дітей. 

Всього по області на сьогодні під опікою (піклуванням) громадян, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу проживає 86,6 % дітей від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (3793). 

За 11 місяців усиновлено 89 дітей, з них громадянами України – 72 дитини, іноземними громадянами – 17. За цей час створено 16 прийомних сімей.

Загалом на сьогодні в області створено 199 прийомних сімей, у яких виховується 400 дітей. Також в області проживає дев’ять  прийомних сімей з 14 дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб. З урахуванням дитячих будинків сімейного типу, які переселилися із зони АТО, в області функціонує 31 дитячий будинок сімейного типу із 198 вихованцями.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області