Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Збереження нашої землі залежить від цілісності лісосмуг»

29 грудня 2016 - 11:57

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, ознайомившись із позитивним досвідом роботи з висадження вітрозахисних насаджень однією із запорізьких агрофірм.

За словами запорізьких аграріїв, щорічно над нашим регіоном проносяться  дуже потужні сухі східні вітри, внаслідок чого з'являються пилові бурі, які «з'їдають»  найбільш родючий верхній шар грунту. І без вітрозахисних лісонасаджень землю власників паїв буде розвіяно по всій країні.

Як підкреслив Костянтин Бриль, вирішення цього питання в першу чергу залежить від розуміння того, що  збереження нашої землі залежить від цілісності лісосмуг.

 - Ті, хто знищує лісосмуги, мають зрозуміти, що вони їм не належать. Адже їх висаджували ще наші діди  та прадіди, аби  зберегти землю для нащадків. І наше завдання - зберегти всі старі лісосмуги і посадити нові. Сьогодні зацікавлені у збереженні родючості земель жителі сіл Запорізької області намагаються самі організувати охорону лісонасаджень від незаконної вирубки і навіть висаджують нові посадки, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як приклад очільник регіону навів діяльність ТОВ «АФ «Ольвія», де пишаються тим, що агрофірма ставить собі на баланс  безгоспні лісосмуги, як це сталося у випадку розпаювання земель колишнього колективного господарства, де за проектом була передбачена висадка трьох лісосмуг, що були колективною власністю, але до розпаювання не потрапили.

Як повідомив голова Аграрного союзу Запорізької області, директор ТОВ «АФ «Ольвія» Анатолій Тиховод, щорічно Україна втрачає 10-12 мільйонів тонн зерна через ерозію ґрунту. Одна з причин - повна занедбаність полезахисних лісосмуг. Адже в ході земельної реформи вони залишилися «сиротами» і на сьогодні фактично відсутня нормативно-правова база, яка б регулювала їх охорону і відновлення.

- Восени минулого року працівники ТОВ «АФ «Ольвія» разом із бджолярами села Чкалове знайшли на території району лісосмугу, яка була засаджена софорою японською, та назбирали насіння цієї породи дерева. Вона є лікарською рослиною, хорошим медоносом і швидкозростаючою породою дерев. Зараз ми проводимо висадку саджанців. Морози, звичайно, пригальмували роботу, але ми довели її до кінця. Закінчили посадку лісосмуги площею 2 гектари, посадку ще двох зробимо навесні, - повідомив директор ТОВ «АФ «Ольвія» Анатолій Тиховод.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць