Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «У 2016 році нам є чим пишатися і звітувати перед громадою»

30 грудня 2016 - 15:59

Костянтин Бриль: «У 2016 році нам є чим пишатися і звітувати перед громадою»

На цьому голова облдержадміністрації наголосив, підбиваючи підсумки роботи обласної виконавчої влади  в 2016-му році.

- Мені пощастило очолювати колектив Запорізької облдержадміністрації, а це 20 структурних підрозділів, за якими стоять десятки висококласних фахівців. У 2016 році нам є чим пишатися і звітувати перед громадою. Першим є створення самих громад. У 2016 ми стали одними з найкращих у питанні втілення в життя реформи децентралізації, що була проголошена Президентом України Петром Порошенком. Нині на карті Запорізької області ми бачимо вже 24 об’єднані територіальні громади. Причому в 2016 у результаті об’єднання 73 місцевих рад було створено 18 нових громад, тобто втричі більше ніж торік. Утворені шість громад у 2015 році отримали субвенцію з держбюджету на формування своєї інфраструктури  у сумі 46 мільйонів 553 тисячі гривень, а з обласного бюджету виділено кошти у розмірі 5 мільйонів гривень, які на кінець року освоєно практично на 100%, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону наголосив, що обласна влада чудово розуміє, що найважливішим для громад питанням є земля. Тож для наведення ладу в цій сфері в області було започатковано першу та єдину в Україні програму «Врожай». За даними районних робочих груп на місцях ми маємо такі результати: обстежено 1 909 тис. га; факти використання земель сільськогосподарського призначення без документів стосуються 50,5 тис. га; землі, які не використовуються,  становлять 116 тис. га. Крім того, в результаті «Врожаю» для 10 308 працівників вирішено питання легалізації зарплати і збільшення її мінімального розміру. За даними Пенсійного фонду і ДЕС., легальний дохід цих громадян склав 27,8 млн. грн., додаткова сума податків - 4,6 млн. грн.; єдиного соцвнеску - 6,1 млн. грн., військового збору - 370 тис. грн. Річна сума додаткових надходжень плати за землю до місцевих бюджетів становить 3,8 млн. грн. Робота в цьому напрямку триває.

Ще один важливий та унікальний для України крок – старт пілотного науково-педагогічного експерименту «Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області». За підтримки дружини Президента України Марини Порошенко, а також Міністерства освіти у 47 загальноосвітніх навчальних закладах області відкрито 78 інклюзивних класів для 154 дітей шкільного віку з особливими освітніми потребами та 20 дошкільних груп з інклюзивною формою навчання. Особливо запоріжці пишаються першою в Україні Медіатекою, що була відкрита в інклюзивній гімназії «Престиж».

Не оминув увагою Костянтин Бриль і поліпшення інвестиційного клімату в регіоні. Адже, як і вся держава, Запорізька область потребує інвестицій. Тож для активного залучення інвесторів у регіон запоріжці  першими в Україні запланували створення Агенції регіонального розвитку. І, як результат - проведення Міжнародного форуму з питань інтеграції та кооперації «InCoForum», у роботі якого взяли участь близько 500 фахівців та іноземних дипломатів з Австрії, Білорусі, Німеччини, Казахстану, Канади, Китаю, Македонії, ОАЕ, Польщі, Чехії тощо. За підсумками підписано Меморандум про створення Запорізької інженерної палати між землею Саксонія-Анхальт, Асоціацією органів місцевого самоврядування «Запорізький регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад» та Агенцією регіонального розвитку. Також на Форумі укладено договір про співпрацю між Запорізькою ТПП та Partnership with Germany.

- Аби інвесторам було дійсно зручно працювати на запорізькій землі, ми занялись оновленням головних повітряних воріт регіону. Нині завершується робота з проектування будівництва нового терміналу в аеропорті «Запоріжжя». Радіємо і за те, що на державному рівні нам вдалося довести реальну потребу в мостах. Тож у 2016 будівництво автомагістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі було відновлено. З обласного бюджету на це виділено 20 мільйонів гривень, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Окремо очільник регіону окреслив роботу у напрямку боротьби з корупцією. Так, за 8 місяців свого існування Антикорупційна комісія при ОДА направила до правоохоронних органів більше 70-ти повідомлень про злочини. Здійснюється системний моніторинг держзакупівель. За матеріалами комісії на хабарах затримано низку чиновників. Ведуться досудові розслідування за статтями «державна зрада» і «диверсія» на Запорізькій АЕС. Розкрито діяльність злочинних угрупувань в Енергодарі. Антикорупційна комісія переконливо довела доцільність свого створення і стала серйозною перешкодою на шляху корупційних схем і не чистих на руку чиновників.

Важливим кроком для раціонального використання коштів обласного бюджету є запровадження система ProZorro. Протягом червня-листопада 2016 через неї проведено 177 закупівель на загальну суму майже 10 млн. грн. Торги в режимі онлайн дозволили заощадити 1,1 млн. грн.

Як підкреслив Костянтин Бриль, кожна бюджетна гривня має працювати на громаду. Так, за 9 місяців 2016 року в експлуатацію введено більше 28 км мереж водопостачання, 2 км мереж водовідведення, 23 артезіанські свердловини, чотири водонапірні башти.

Ефективне використання коштів – інвестиції в енергоефективність. У 2016 році в 10 навчальних закладах замінено опалювальні котли на енергоефективні та у трьох закладах котельні переведено з природного газу на інший вид палива (газозаміщення), що дозволить зекономити близько 612 гігакалорій тепла. У трьох інтернатах введено в експлуатацію котельні, що працюють на твердому паливі.

Нарешті завершено будівництво поліклініки в смт Кушугум Запорізького району, завдяки чому якісним медичним обслуговуванням будуть забезпечені 28 тис. жителів. Загалом у  закладах та установах охорони здоров’я здійснено 26 капітальних ремонтів на загальну суму 25 млн. грн. Закуплено 206 одиниць медичної техніки на загальну суму 28,7 млн. грн., у т.ч. дев’ять нових апаратів штучної вентиляції легенів; цифровий рентгенапарат, сучасний томограф для офтальмологічної служби тощо. Закінчено реконструкцію Центральної єдиної оперативно-диспетчерської служби комунальної установи «Обласний центр екстреної та швидкої медичної допомоги». 32 центри первинної медико-санітарної допомоги отримали комп’ютерне та мультимедійне обладнання в рамках регіонального субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Запорізькій області». Придбано дев’ять автомобілів швидкої допомоги.

Не менше обласна влада турбується про дітей. У 2016 на умовах співфінансування було придбано 18 шкільних автобусів для двох громад та 12 районів області для безоплатного підвезення 10,7 тис. учнів і вчителів у сільській місцевості. Ще один автобус  на  38 місць за кошти обласного бюджету закуплено для КЗ «Запорізький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник» ЗОР. Крім цього, 76 загальноосвітніх шкіл отримали 964 персональні комп’ютери відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Китайської Народної Республіки. 20 шкіл області стали учасниками експерименту «Використання GoogleAps в управлінні закладом освіти» по запровадженню електронного документообігу, електронних журналів та щоденників.

Тим часом за підтримки Федерації футболу України в Бердянську відкрили унікальний футбольний стадіон. Це перший і наразі єдиний спортивний об'єкт у Запорізькій області, який має стандартне футбольне поле із сучасним синтетичним покриттям.

Уперше за часів проведення Паралімпійських ігор спортсмени Запорізької області завоювали 10 медалей різного ґатунку на змаганнях у Ріо-де-Жанейро. Для преміювання переможців та призерів Олімпійських та Паралімпійських ігор 2016 року з обласного бюджету було виділено 3 млн. 520 тис. грн.

Особливо Костянтин Бриль подякував усім, хто цього року активно підтримував військовослужбовців регіону.

- Запоріжці дійсно цінують  подвиги своїх земляків. Реальне підтвердження тому - діяльність нашого Фонду оборони та допомога 11 з’єднанням і військовим частинам на виконання Указу Президента України «Про шефську допомогу». В цьому році цим частинам було надано шефську допомогу в грошовому виразі на суму 11,2 млн. грн., а також іншим 24 військовим частинам, що розташовані на території області, на суму більше 13 мільйонів гривень. Ці кошти витрачаються на потреби наших захисників. Так, у с. Обільне Мелітопольського району відкрито перше в області мобільне містечко, що складається з двох житлових модулів, розрахованих на 32 місця кожен. За підтримки Фонду збудовано  лазню на території частини 3029 Нацгвардії, проведено ремонтні роботи близько 30 одиниць автотранспорту військових частин та багато іншого, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Також керівник регіону відзначив роботу обласного центру допомоги учасникам АТО, який цього року прийняв понад 700 відвідувачів. Розширено волонтерський центр «Солдатський привал» на залізничному вокзалі «Запоріжжя-1». Наступного року відкриє двері новий центр комплексної реабілітації учасників АТО.

Не менша підтримка надається  і ветеранам. Завдяки єдиному в Україні благодійному телемарафону «Пам’ять» до Дня Перемоги було зібрано 1 млн. 73 тис. грн. Понад 1 млн. грн. зібрано у ході проведення телемарафону до Дня захисника України та Дня Збройних Сил.

Паралельно з благодійною підтримкою працює і бюджетна. В 2016 одному інваліду-учаснику АТО придбано житло на суму 573,8 тис. грн.; восьми членам сімей загиблих та одному інваліду-учаснику АТО надано грошову компенсацію на придбання житла на суму  5,9 млн. грн.; 250 учасників антитерористичної операції  направлено на професійне навчання.

Наостанок Костянтин Бриль подякував запоріжцям за спільну роботу.

- Кожен напрямок розвитку нашої області - це спільна робота команди обласної влади, депутатів усіх рівнів та самих запоріжців. Упевнений, крок за кроком ми й далі будуватимемо наше майбутнє, аби наша земля була квітучою та затишною для нас та наших дітей, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни