Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

„Воїни духу” – свідоцтво героїзму, сили та людяності

16 січня 2017 - 17:05

У кіноконцертному залі ім. О. Довженка відбувся допрем’єрний показ документального фільму „Воїни духу” про останні дні оборони Донецького аеропорту. Першими глядачами стрічки стали запорізькі „кіборги”, воїни  Збройних Сил та Національної гвардії, учнівська молодь. Пам’ять полеглих героїв, які віддали життя, захищаючи нашу свободу, вшанували хвилиною мовчання. Легендарний „кіборг”,  науковий співробітник Національного заповідника „Хортиця” В’ячеслав Зайцев запросив на сцену оборонців Донецького аеропорту, яких зал вітав оплесками.

Перед показом фільму було вручено нагороди учасникам АТО та волонтерам. Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій  обласної державної адміністрації Владислав Мороко зазначив: «Незабаром ми відзначаємо День Соборності України. Сто років тому в новітній історії почалися визвольні змагання за незалежність нашої країни.  Вкотре ми усвідомлюємо – битва за нашу волю триває і зараз. Цими днями ми згадуємо і „драконівські” закони 16 січня, і дати 18-20 лютого 2014 року, і Небесну сотню, і початок окупації Криму та знакові події війни, яка триває. Це історичні події, які відбуваються на наших очах, які свідчать про незламне прагнення українського народу до волі, до свободи».  

„Воїни духу” – фільм-свідчення про героїчну оборону Донецького аеропорту. Автори стрічки - Анна Мартиненко та Тетяна Кулаковська – записали розповіді наших бійців, які зустрілися з найстрашнішими випробуваннями війни. У свідченнях наших воїнів, які пройшли через поранення, отруєння, вибухи, полон, розстріли, без прикрас постає жахливе обличчя війни. Війни, яку вони не пустили на нашу запорізьку землю. Історики надалі будуть вивчати ці події та давати оцінку – чи варто було тримати 242 дні зруйнований аеропорт, ми ж зараз знаємо, що саме мужність його оборонців не дозволила окупантам далі захоплювати територію України.  Стрічка „Воїни духу” ще раз показала, як наші воїни залишилися людяними й незламними у найстрашніших пекельних випробуваннях.

Учасник бойових дій на сході Олександр (позивний „Живчик”) висловив свою думку про документальну стрічку: «Фільм „Воїни духу” мають подивитися ті, хто там не був. Я ж побачив своїх побратимів, яких прикривав вогнем. Наші українські військові - справжні захисники Вітчизни. Це люди, з якими можна йти крізь вогонь».

Своїми спогадами про битву за аеропорт також поділилися боєць 72-ї окремої аеромобільної бригади Олександр Свиридовський (захищав літовище з кінця травня до початку серпня 2014 року), Андрій Хімічев, Сергій Мандаліна та Сергій Іванісов (забезпечували артилерійську підтримку у складі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади та 93-ї окремої механізованої бригади). Учасник оборони Донецького аеропорту, гранатометник В’ячеслав Зайцев, який воював у старому та новому терміналах ДАП у жовтні – листопаді 2014 року, отримав поранення, зазначив: «Документальне кіно «Воїни духу» - це запрошення до глибокого вивчення окремої битви та всієї російсько-української війни 2014-2017 років. Треба більше аналізувати не лише спогади, які є суб’єктивними, але й документи, що можуть виступати більш об’єктивним та верифікуючим джерелом».

Розповіді бійців, що до останнього билися проти переважаючих сил противника, зворушливі кадри відчайдушної оборони кожного метру нового терміналу, сповнені болю історії про перебування у полоні терористів, справили незабутнє враження на глядачів.

- Фільм гарний, а головне – потрібний! Донецький аеропорт – це знаковий бій, але крім нього, був іще з десяток таких тяжких битв. Я вважаю, що потрібно більше таких фільмів, які демонструють всю правду про АТО, - зазначив учасник Антитерористичної операції, боєць 79-ї ОДШБР Сергій Мандаліна.

А учасник АТО, боєць батальйону «Карпатська Січ» Валерій Матченко доповнив: «Побачивши цей фільм, поринув у тяжкі спогади та емоції. Я воював поблизу сел. Піски, разом із побратимами боронив кожен метр нашої землі. Мені дуже сподобався фільм. Вважаю, що для підростаючого покоління, потрібно більше знімати таких стрічок, показувати правдиву історію українсько-російської війни».

Виконуючий обов’язки заступника обласного військового комісара Владислав Чумак вручив державні нагороди та відзнаки Міністерства оборони. Орденом «За мужність» III ступеня нагороджено Євгена Первашова, старшого солдата 72-ї окремої механізованої бригади, водія – заряджальника. Влітку 2014 року в бою під м. Червонопартизанськ Луганської області він успішно виконав бойове завдання, зупинив просування ворога, прикрив відхід товаришів, отримав контузію. Медаллю «За військову службу Україні» відзначено Віктора Цибульського.

Почесні грамоти Міноборони також отримали волонтери Ольга Свиридовська, Василь Мезенцев, Інна Лук’янова, Ірина Шатова, Денис Білецький, Галина Торгунська, Валентина та Катерина Вінниченки, які з перших днів війни плели маскувальні сітки, шили теплі речі, творили справжні дива, доставляючи цінні гуманітарні вантажі. Запорізькі волонтери також були дуже вражені стрічкою.

- Хочу висловити слова вдячності очільнику області Костянтину Брилю за те, що допоміг з цією великою подією та дав змогу нам всім об’єднатися. Я плакала... емоції та почуття зашкалювали... Дякую за гарний фільм, - зазначила волонтер Світлана Павлік.

Волонтер громадської організації «Чесне Запоріжжя» Інна Сидоренко також не залишилась байдужою: «Подивилася фільм та у пам’яті прокинулися страшні сторінки перших місяців війни. Хотілося плакати, впасти у відчай, проте треба бути сильними, адже війна триває. Бажаю авторам стрічки натхнення та зняти наступний фільм про нашу перемогу».

- Я розчулений фільмом, який наповнений болем, стражданням, жагою до перемоги. Дякую обласній та міській владі за те, що змогли організувати показ і головне не заполітизували його. Тут не має «піару на крові», стрічка  говорить про те, щоб ми об’єднувалися, допомагали один одному, любили свою землю, захищали її від ворогів так, як наші воїни-«кіборги», справжні лицарі духу, - підкреслив волонтер Умід Джуракулов.

Покази фільму «Воїни духу» триватимуть у кінотеатрі ім. Довженка з 19.01.2017 у малому залі, сеанси о  14.30, 17.00 та 19.40.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області