Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Служба зайнятості – на шляху реформування

18 січня 2017 - 12:05

Про підсумки роботи Запорізької обласної служби зайнятості за 2016 рік та перспективи реформування  служби зайнятості журналістів поінформували під час брифінгу.

За словами заступника директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірини Разуваєвої, Запорізька область тривалий час була трудонедостатнім регіоном. На сьогодні 738 тисяч жителів отримують трудові доходи, що становить 56,2%. Офіційний рівень зайнятості серед працездатного населення досягає 65,2%. 

Минулого року було створено понад 16 тисяч нових робочих місць, у тому числі шляхом їх легалізації. Причому чисельність зареєстрованих працівників збільшилася на 17 тисяч і становить 466,4 тисячі.  Однак 37% зайнятого населення не сплачували єдиний страховий внесок.

- Проблема безробіття – це, в першу чергу, економічна проблема, по-друге, безумовно соціальна. Розв’язати  проблему безробіття у нашому регіоні лише організаційними заходами неможливо. Центр зайнятості як  сервісна служба у межах закону має захистити інтереси працівників. До того ж, роботодавці мають вийти «з тіні» та активно брати участь у соціальних процесах. Роботодавцям потрібна зацікавленість у роботі, необхідно стимулювати роботодавців, які забезпечують легальну працю. За умови балансу інтересів ми можемо мати позитивні результати. Для вирішення проблеми безробіття необхідні стабільність в економіці, розвиток соціального діалогу між владою, профспілками та роботодавцями, - наголосила Ірина Разуваєва.

Директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік вважає, що протягом 2016 року служба досягла значних результатів завдяки впровадженню інноваційних методів та форм роботи, а також плідній співпраці  з органами влади, роботодавцями та  соціальними партнерами.

Так, за 2016 рік послуги державної служби зайнятості в області  отримали 76,5 тис. безробітних громадян, у тому числі звернулися за допомогою у працевлаштуванні та отримали статус безробітного 48,1 тис. осіб, що на 16,3% менше, ніж у 2015 році. Кількість вакансій, зареєстрованих протягом минулого року, становила 39,9 тисячі і в порівнянні з відповідним періодом минулого року  збільшилася на 6,2%  або 2,3 тисячі. Загалом по області було укомплектовано 37,6 тис. вакансій. Рівень укомплектування вакансій зріс з 92,2% у  2015 році до 94% у  2016 році.

За направленням служби зайнятості отримали роботу 37,3 тис. осіб, у тому числі 24,7 тис. зареєстрованих безробітних, з яких кожен четвертий належав до соціально вразливих категорій населення.

Започаткували власну справу за рахунок отримання одноразової допомоги по безробіттю  у січні-грудні 2016 року  180 осіб.  Із числа колишніх безробітних 40% відкрили власну справу.

На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 581 безробітного, в тому числі 281 з них належить до недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, а також 300 осіб працевлаштовано суб’єктами малого підприємництва на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.

Крім цього, у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру за 2016 рік взяли участь 12,5 тис. безробітних, що на 0,5 тис.  більше, ніж за 2015 рік.

Пріоритетними засадами реформування Служби зайнятості у 2017 році  є задоволення заявлених вимог роботодавців шляхом посилення індивідуального підходу до підбору претендентів; упровадження пакету послуг для роботодавців, зокрема електронного сервісу для забезпечення спрощення надання інформації про потребу в робочій силі; розширення співпраці з роботодавцями; перспективи створення кадрового резерву працівників та його використання роботодавцями.

- Служба зайнятості буде реформуватися у відповідності до того виду, в якому вона потрібна суспільству. Наш головний стимул у роботі – щоб людина змогла працевлаштуватися, отримала необхідні умови праці та заробітну плату, - підбила підсумок Ірина Дуднік.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку