Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Спеціальна робоча група буде контролювати обов’язкову виплату підвищеної мінімальної зарплати

18 січня 2017 - 15:02

На цьому  було наголошено під час селекторної наради з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, яка відбулася під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна.

Як нагадав посадовець, з першого січня нового року за ініціативою Уряду в Україні вдвічі підвищено рівень мінімальної заробітної плати, гарантованої державою, - до 3200 грн.

- З метою організації роботи щодо виконання завдать Уряду вже підготовлено проект  розпорядження голови облдержадміністрації, яким передбачено заходи, які необхідно вжити як на обласному, так і на місцевому рівнях, - повідомив Едуард Гугнін.

Зокрема, облдержадміністрацією створюється робоча група для здійснення контролю за ситуацією та моніторингу  виконання рішення Уряду з підвищення мінімальної заробітної плати. Крім цього,  вона буде негайно реагувати на скарги громадян щодо порушення їх трудових прав. 

На рівні області очолить  робочу групу Едуард Гугнін. До її складу увійдуть керівники профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації,  територіальних органів Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України, Державної служби з питань праці.

- Також ми запрошуємо увійти до складу робочої групи наших соціальних партнерів – голів обласної федерації роботодавців та обласної ради профспілок, - зазначив  посадовець.

За словами Едуарда Гугніна, відповідні робочі групи найближчим часом мають бути створені в усіх районах і містах області під керівництвом  посадовців рівня не нижче заступника голови райдержадміністрації чи міського голови.

- Найголовнішим завданням органів місцевої влади є безумовна виплата нової мінімальної заробітної плати в усіх установах та організаціях, які фінансуються з місцевих бюджетів. Для забезпечення контролю запроваджується моніторинг виконання вимог чинного законодавства з оплати праці працівників бюджетної сфери в розрізі навчальних закладів, установ охорони здоров’я, культури, соціального захисту населення та інших бюджетних установ. Нашим головним та спільним завданням є недопущення керівниками бюджетних установ жодних маніпуляцій, таких як переведення працівників на неповний робочий час або скорочення чисельності працівників. До того ж, бюджетна сфера має стати прикладом для всього недержавного сектору економіки та інших підприємств, - окреслив завдання Едуард Гугнін.

Як підкреслив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан, законом передбачена мінімальна заробітна плата у розмірі 3200 грн. або 19,34 грн. за робочу годину, що відповідає європейським нормам та міжнародним стандартам. За його словами, також необхідно зробити все, щоб не було зрівнялівки у заробітних платах працівників різної кваліфікації. Окрім цього,  слід активізувати соціальний діалог між владою, профспілками та працівниками.

За інформацією директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергія Медвідя, наразі передбачено фінансове забезпечення підвищення мінімальної заробітної плати у бюджетній сфері. Зокрема, близько 118 тис. працівників отримають зарплату з різних рівнів бюджетів. Ресурс для забезпечення виплат існує.

- Також хочу закликати керівників обласної федерації роботодавців та обласної ради профспілок забезпечити переговорний процес щодо виконання поставлених завдань у недержавному секторі економіки. Тобто взяти під контроль ситуацію та довести до кожного роботодавця, що з 01 січня мінімальна заробітна плата найманого працівника не може бути меншою за зазначений рівень. Крім цього, нам треба разом посилити роз’яснювальну роботу на місцях, особливо на районному й міському рівнях, щодо необхідності легалізації заробітної плати, - підбив підсумки наради Едуард Гугнін.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області