Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства області готуються до можливих обмежень постачання електроенергії

16 лютого 2017 - 15:34

У зв’язку із запровадженням Урядом надзвичайного стану в енергетиці України відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під керівництвом  голови облдержадміністрації  Костянтина Бриля. 

- Наше засідання пов'язано з дорученням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка семи облдержадміністраціям, у тому числі Запорізькій, провести позачергові засідання з питання визначення режимів електро- і теплопостачання населених пунктів, підприємств, установ та організацій у разі введення надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі держави. Питання дуже болюче, хоча у нас порівняно з іншими регіонами більш позитивна ситуація. Ми виробляємо понад 30% електроенергії в країні, маємо АЕС. За рахунок потужного промислового майданчика, сподіваюся, ми зможемо уникнути відключення населення від електроенергії, - пояснив мету зібрання Костянтин Бриль.

Про визначення режимів електро- і теплопостачання  у разі введення надзвичайної ситуації в об’єднаній енергетичній системі держави доповів директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій  Антонов. За його словами, до керівників підприємств доведено завдання бути готовими до можливих обмежень постачання електроенергії, відповідні графіки складено. Це стосується 49 підприємств у регіоні. Втім, посадовець запевнив, що наразі нема причин для занепокоєння.

- На Запорізькій АЕС працює п’ять  енергоблоків  сумарною потужністю 5 000 МВт. Служба головного диспетчера  ВП «Запорізька АЕС» готова до дій в умовах надзвичайного стану в об’єднаній енергетичній системі. На складах Запорізької ТЕС  знаходиться близько 160 тис. т вугілля газової групи марок Г, ДГ, ГСШ, ДГСШ та близько 3,7 тис. т мазуту, що відповідає середньому рівню запасів у зимову пору року. Також Запорізька ТЕС використовує вугілля марки Д, яке добувається в Дніпропетровській області. Обмежень з постачанням вугілля не передбачається. Проблем з генерацією електроэнергії в Запорізькій області немає, - повідомив Андрій Антонов.

У свою чергу, в. о. генерального директора  ПАТ «Запоріжжяобленерго» Юрій

Лісняк повідомив, що на сьогодні  не доведено завдань щодо застосування графіків «віялових» (тимчасових) відключень та пониження потужності. Разом з тим, розроблений графік можливих обмежень буде розміщено на сайті підприємства, щоб усі зацікавлені могли з ним ознайомитися заздалегідь.

За підсумками розгляду питання комісія вирішила: рекомендувати ПАТ «Запоріжжяобленерго» забезпечити оперативне реагування та вжиття відповідних заходів у разі введення в дію графіків обмежень або аварійних відключень споживачів електричної енергії; доручити Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації опрацювати питання з керівниками промислових підприємств, які ввійшли до графіків обмежень та аварійних відключень споживачів електричної енергії, щодо необхідності підготовки обладнання та вжиття відповідних заходів у разі введення в дію цих  графіків;  Інспекції Держенергонагляду в Запорізькій області тримати на контролі питання щодо можливого введення в дію графіків обмежень або аварійних відключень споживачів електричної енергії.

Очільник області Костянтин Бриль особливо акцентував увагу на необхідності негайного погашення заборгованості підприємств за електроенергію перед ПАТ «Запоріжжяобленерго», оскільки всі ці питання взаємопов’язані.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей