Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці побачили «Україну крізь віки»

20 лютого 2017 - 10:55

До другої річниці битви під Дебальцевим та роковин розстрілу Небесної Сотні в обласному центрі молоді відбулася презентація унікального історичного календаря «Україна крізь віки», героями якого стали учасники антитерористичної операції в образах воїнів різних епох. 

Ініціатором та натхненником проекту стала член громадського волонтерського комітету при облдержадміністрації Олена Ярошенко.  Його мета  - показати духовний та ідейний зв’язок між поколіннями захисників України, довести всім, що війна проти російсько-терористичних агресорів на Сході є продовженням багатовікової боротьби нашого народу за свободу та незалежність.  

Фотозйомки тривали кілька місяців у Запоріжжі та Львові. У складі авторського колективу – фотограф Олег Тесленко, дизайнер Денис Присяжнюк, автор текстів - кандидат історичних наук Владислав Мороко.  Активно допомагали в реалізації проекту центр мистецтв «Арт-простір», видавничий будинок «Кераміст», торговельна марка «Штурм» (м. Львів), музей техніки «Фаетон», музей історії зброї та магазин «Діана».

 У календарі відображено скіфську добу, часи Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, козацтва, Української Народної Республіки, махновського руху та Революції Гідності. Завдяки львівським реконструкторам відтворено маловідомі для нас постаті бійців Української Галицької Армії 1918-19 років, війська Карпатської України, що існувало на початку 1939 року, Української повстанської армії.

Моделями видання стали 24 воїни із 12 військових частин, серед яких -  55-та окрема артилерійська бригада, 23-й та 37-й окремі мотопіхотні батальйони 56-ї бригади Збройних Сил України, військова служба правопорядку «Сармат». Восьмеро героїв, серед яких Олексій Петров, Максим Стороженко, військовий капелан Юрій Федоренко на презентації ділилися своїми враженнями та згадували фронтові будні.  

За словами Олени Ярошенко, всі кошти, зібрані від продажу календаря, спрямують на підтримку українських військових та лікування сапера 23-го ОМПБ Євгена Редька (позивний «Сонечко»), який отримав важкі поранення при виконанні бойового завдання.

На презентацію завітав заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко, який передав волонтерам слова подяки від очільника області Костянтина Бриля, та долучився до благодійної акції.

Придбати календар можна у центрі  мистецтв «Арт-простір» у обласній універсальній науковій бібліотеці (пр. Соборний, 142).

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби