Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Майже половина заборгованості з виплати заробітної плати по області припадає на ВАТ «Запоріжжяобленерго»

24 лютого 2017 - 13:55

Загальна сума заборгованості із заробітної плати по області у січні збільшилася на 8,9 млн. грн. або на 13 % та за станом на 01 лютого становить 77,1 млн. грн. Такі дані оприлюднено під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

- На жаль, у січні заборгованість залишається значною. На це вплинула ситуація на ВАТ «Запоріжжяобленерго», де борги з виплати заробітної плати становлять майже 50% від загальної  суми заборгованості в області, - повідомив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан.

За словами начальника відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Запорізькій області Максима Югаєва, динаміка погашення боргів із заробітної плати в області продовжує визначатися ситуацією на 49 підприємствах державного сектору економіки, де борги складають 59,3 млн. грн., що становить 77 % від загальної суми заборгованості по області.

Найскладніша ситуація спостерігається на підприємствах державного сектору економіки, що підпорядковані Фонду державного майна України, загальна заборгованість яких сягає  35,2 млн. грн. або 59,4 % боргу всіх державних підприємств області (найбільші борги зосереджені у 22 структурних підрозділах ВАТ «Запоріжжяобленерго» - 34,4 млн. грн.); Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – три підприємства з сумою 10 млн. грн.; Державному агентству автомобільних доріг України – 11 структурних підрозділів ДП «Запорізький облавтодор» - 6 млн. грн.; ДК «Укроборонпром» – три підприємства з сумою 3,5 млн. грн.; Міністерству економічного розвитку і торгівлі України  -  два підприємства з сумою 1,8 млн. грн.; Державному агентству резерву України  - ДП «Хлібна база № 74» – 1,2 млн. грн. тощо.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, у січні збільшилася на 1,7 млн. грн. або на 12,6 %, і становить 15 млн. грн. Зокрема, 78,3 % (11,8 млн. грн.) боргів припадає на шість  підприємств державного сектору економіки. Серед них:  ЗДП «Кремнійполімер» (6,5 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (2,8 млн. грн.),  ДП «Хлібна база № 74» (1,2 млн. грн.), ВАТ «Вуглецевий композит» (0,8 млн. грн.). Проте на багатьох із цих підприємств мають місце ознаки штучного затягування процедур банкрутства. Крім того, більше 10 років не вирішується питання щодо виключення ЗАТ «Бердянський виноробний завод» (105,2 тис. грн.) зі списку підприємств, що не підлягають приватизації.

На підприємства приватної форми власності припадає 16,2 млн. грн. або 21 %, комунальної власності – 1,5 млн. грн. або 2 % від загальної суми боргів.

При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери за станом на 01.02.2017 відсутня.

- Наша головна задача на поточний рік – погасити заборгованість із заробітної плати в повному обсязі та забезпечити своєчасну виплату поточної заробітної плати у подальшому. Також необхідно забезпечити недопущення зростання заборгованості чи виникнення нових боргів, - наголосив  директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан.

За підсумками обговорення члени комісії затвердили проект рішення з низкою доручень і рекомендацій щодо врегулювання ситуації на підприємствах-боржниках,  складання графіка погашення заборгованості та зобовязань щодо своєчасної виплати поточної заробітної плати у подальшому.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області