Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області посилюють заходи щодо недопущення розповсюдження захворювання на африканську чуму свиней

24 лютого 2017 - 15:50

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА. У заході взяли участь фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, ГУ надзвичайних ситуацій, ветеринарної медицини, департаментів агропромислового розвитку, економічного розвитку і торгівлі, охорони здоров'я, промисловості та розвитку інфраструктури ОДА, а також представники СБУ та Нацполіції регіону.

Присутні обговорили посилення заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на африканську чуму свиней на території Запорізької області, а також недопущення занесення збудника високопатогенного грипу птиці та профілактики сказу в області.

Як доповів начальник ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв, у 2016 році ситуація з африканською чумою свиней в Україні і на її кордонах різко погіршилася. Починаючи з 2012 року і за станом на 01.01.2017 в Україні зафіксовано 193 випадки африканської чуми свиней (АЧС), у 2016 році - 91 випадок, з них  85 випадків захворювання домашніх тварин і шість - диких тварин. З початку 2017 уже виявлено 45 неблагополучних пунктів.

20 лютого 2017 року в державну лікарню ветеринарної медицини Шевченківського району м Запоріжжя звернувся громадянин Богдан Слоневський з приводу загибелі однієї голови свині у віці шести місяців. Фахівці Держпродспоживслужби м. Запоріжжя відібрали патологічний матеріал і 21.02.2017 направили на дослідження в Дніпропетровську регіональну лабораторію ветеринарної медицини. В цей же день отримано звіт про виявлення ДНК вірусу АЧС.

Починаючи з 22 лютого цього року фахівці ветеринарної медицини проводять подвірні обходи для визначення поголів'я свиней у приватному секторі. 22.02.2017 проведено гуманну евтаназію двох свиней і спалення в безпечному місці, проведено механічну очистку та дезінфекцію території.

Крім цього, в м. Запоріжжя проведено засідання комісії для визначення меж епізоотичного вогнища АЧС і двох територіальних зон - захисної і зони спостереження. Проводяться також інші заходи відповідно до діючої інструкції.

На засідання Костянтин Бриль наголосив, що ця проблема є дуже актуальною для всієї держави.

- Запорізька область залишалась одним із регіонів, де не було зафіксовано хворих тварин. Нещодавно ситуація змінилася. Тож ми зібрали засідання надзвичайної комісії, де спільно з відповідальними службами регіону погодили заходи, необхідні для захисту нашої області. Крім цього були розглянуті питання захисту від пташиного грипу та профілактики сказу. Адже в навколишніх регіонах існують проблеми такого характеру, тож ми маємо наміри розробити окрему програму та винести її на розгляд обласної ради, - підкреслив голова облдержадміністрації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі