Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільські громади готують свої пропозиції до земельної реформи

20 березня 2017 - 15:03

Під керівництвом заступника голови  обласної державної адміністрації Олександра Бабаніна відбулося засідання круглого столу на тему «Земельна реформа в Україні, агросільгоспрозвиток:  поточний стан, перспективи та міжнародний досвід на прикладі королівства Нідерландів». У заході також взяли участь головний проектний менеджер з міжнародних питань дорадчої аграрної служби «DELPHY», член Аграрної палати Королівства Нідерландів LTO Ніко де Гроот, заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

 Олександр Бабанін зазначив, що на території області вже створено 24 об’єднані територіальні громади. Наразі  вони повністю усунуті  від розпорядження земельними ділянками державної власності за межами населених пунктів та позбавлені будь-якого впливу на рішення щодо надання таких земельних ділянок у власність або користування. Юрисдикція органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад поширюється лише на земельні ділянки в межах населених пунктів, що ускладнює розвиток громад, зменшує матеріальну основу місцевого самоврядування. Вирішення цього питання сприятиме зміцненню матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування, більш якісному й обґрунтованому плануванню розвитку територій.

Як наголосила Зінаїда Бойко, земельна реформа - фундамент перетворень в Україні. Та наразі запорізькі аграрії очікують  змін у законодавстві, що дозволить розпоряджатися земельними ділянками за межами населених пунктів і відповідно  збільшити надходження до бюджету. Також завдяки земельній реформі сільські громади отримають більше нових повноважень.

У свою чергу, Ніко де Гроот ознайомив присутніх із земельною реформою в західноєвропейських країнах на прикладі королівства Нідерландів.

Учасники заходу прийняли рішення  підготувати  пропозиції для внесення змін до чинного земельного законодавства щодо віднесення до земель комунальної власності всіх земель державної власності за межами населених пунктів у межах територій об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадські

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області