Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Педагоги початкових класів опановують особливості інклюзивної освіти

21 березня 2017 - 08:49

Процес упровадження інклюзивної освіти у навчальних закладах області набуває розвитку. Так, на базі загальноосвітньої школи I – III ступенів «Основа» розпочато навчання вчителів перших класів з інклюзивною формою навчання та їх асистентів. Спеціальний тренінг триватиме п’ять днів. У відкритті заходу взяв участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- Наразі ми зіткнулися з тим, що у вчителів немає розуміння та необхідних практичних навичок роботи з особливими дітьми. Нині спеціальне навчання розпочинається ще для 45 педагогів із Запорізької області, які з першого вересня вперше приймуть на навчання дітей-інвалідів. Також ми плануємо з нового навчального року в школах запровадити спеціальні дисципліни для всіх вчителів, щоб вони мали змогу оволодіти необхідними навичками роботи з такими дітьми. Впровадження інклюзивної освіти набирає обертів не лише в нашому регіоні. По Україні до цього проекту приєднується Житомирська, Дніпропетровська та Хмельницька області. Запорізьким фахівцям, як новаторам у цій галузі, необхідно розробити значну методичну базу, яку запровадять по всій країні, - зазначив  Едуард Гугнін.

Педагоги мають намір поширювати цей досвід серед своїх колег. Наразі спеціальне навчання вже пройшли 317 запорізьких учителів.

- Наша головна мета – зробити дітей, які мають певні вади, успішними, розумними, впевненими та соціалізувати їх у суспільство, саме тому особливі діти вчаться разом з іншими однолітками. Та головне в цьому процесі – підхід вчителя до дитини. Тому проведення таких тренінгів є дуже важливою складовою всього процесу інклюзивної освіти, - наголосив Едуард Гугнін.

Запорізька область стала першою в Україні по реалізації пілотного проекту з упровадження інклюзивної освіти. З липня 2016 року Благодійний Фонд Марини Порошенко спільно з Міністерством освіти і науки України у Запорізькій області реалізує експериментальний проект по впровадженню практичної моделі інклюзивного освітнього середовища, Благодійний Фонд розробив інструментарій індивідуальної та командної роботи для поглиблення професійних вмінь та навичок корекційно-реабілітаційної роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби,  спричинені порушеннями розвитку та інвалідністю.  Наразі в області відкрито 78 інклюзивних класів у 47 загальноосвітніх навчальних закладах.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також