Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Учасники АТО будуть охоплені повним комплексом соціального захисту

22 березня 2017 - 09:50

Учасники АТО будуть охоплені повним комплексом соціального захисту

Розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено план обласних заходів щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції на 2017-2018 роки.

На структурні підрозділи виконавчої влади відповідно до функціональних обов’язків покладено завдання забезпечити надання повного комплексу соціальних послуг учасникам АТО: медичних, психологічних, освітніх, з працевлаштування тощо.

Так, продовжиться робота телефонних «гарячих» ліній для надання консультативної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей у частині сприяння працевлаштуванню,  надання їм послуг за принципом «єдиного вікна», а також для надання соціальних та медичних послуг з виїздом у місця проживання демобілізованих військовослужбовців.

У сфері медичного обслуговування передбачено  проведення  обов’язкового  медичного  огляду військовослужбовців,  звільнених у запас (демобілізованих), та направлення їх у разі виявлення порушень у стані здоров’я на стаціонарне обстеження; забезпечення медичного супроводу демобілізованих військовослужбовців,  надання  всебічної  допомоги  у  проходженні  медико-соціальних  експертних   комісій; надання учасникам  АТО першочергового санаторно-курортного лікування.

Учасники АТО можуть розраховувати на допомогу в оформленні документів, необхідних для встановлення статусу, у тому числі членам сімей загиблих бійців; безоплатну первинну допомогу через правові громадські приймальні.

Відповідним службам доручено вивчати умови проживання сімей загиблих учасників АТО та у разі потреби забезпечити  постановку їх на облік для отримання житла; здійснювати постійний моніторинг стану проведення протезування військовослужбовців та їх першочергового забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Заплановано також запровадити ведення окремого обліку пенсійного забезпечення військовослужбовців - учасників бойових дій та членів сімей  загиблих в АТО; забезпечити психологічний супровід та соціально-побутовий патронаж  дітей шкільного віку з сімей учасників АТО; сприяти першочерговому забезпеченню дошкільною освітою дітей із числа сімей учасників АТО, оздоровленням та відпочинком.

У центрі уваги залишається питання забезпечення передачі земельних ділянок в порядку безоплатної приватизації учасникам АТО.

Широкий спектр завдань стоїть перед службою зайнятості: організація та проведення для демобілізованих військовослужбовців спеціальних семінарів та тренінгів щодо вибору  професій,  актуальних на місцевому ринку праці; працевлаштування  учасників АТО    на    вакантні   та   новостворені   робочі   місця; забезпечення в найкоротші строки оформлення допомоги по безробіттю та сприяння в започаткуванні демобілізованими військовослужбовцями власної справи шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

Також для осіб, які звільняються з військової служби після участі в проведенні АТО, передбачено  професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації відповідно до потреб ринку праці; видача ваучерів  для їх перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації з метою підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.

На всі органи місцевої влади покладено завдання сприяти  волонтерській діяльності щодо проведення заходів з реабілітації та соціальної адаптації демобілізованих військовослужбовців.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону