Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розв’язання проблеми встановлення загальнобудинкових лічильників газу в Запоріжжі винесено на центральний рівень

27 березня 2017 - 11:43

Розв’язання проблеми встановлення загальнобудинкових лічильників газу в Запоріжжі винесено на центральний рівень

Перший заступник голови облдержадміністрації Дмитро Давтян та директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов взяли участь у нараді щодо можливих порушень Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» в м. Запоріжжя, яка відбулася в Будинку Уряду під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона.

Учасники наради розглянули шляхи вирішення проблемних питань, пов’язаних з виконанням вимог Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» на території м. Запоріжжя, зокрема  невдоволення жителів міста встановленням загальнобудинкових лічильників газу замість індивідуальних, підвищенням норм споживання природного газу у разі відмови від встановлення приладу обліку газу, а також відключення газопостачання на декілька днів, а в деяких випадках на кілька тижнів у разі відмови від встановлення загальнобудинкового лічильника газу.  

За інформацією ПАТ «Запоріжгаз», до кінця 2017 року оператором ГРМ заплановано встановити 1 027 загальнобудинкових приладів обліку на загальну суму 8 911,3 тис. грн. та 20 117 індивідуальних лічильників газу на загальну суму 34 198,9 тис. грн. Для забезпечення 100 % встановлення індивідуальних лічильників газу населенню області -  а це більше 200 тис. побутових абонентів - необхідно понад 300 млн. грн.

Також існують протиріччя у законодавчих та нормативно-правових актах, що регулюють питання забезпечення комерційного обліку природного газу, зокрема в частині визначення обсягу спожитого мешканцями будинку природного газу та нарахування оплати за послугу газопостачання у разі відсутності приладу обліку газу.

Так, згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» та абзацом 7 пункту 3 глави 4 розділу ІХ Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494, фактичний об’єм спожитого (розподіленого/поставленого) природного газу  побутовому споживачу за відповідний календарний місяць визначається за граничними об’ємами споживання природного газу населенням лише за умови, якщо побутовий споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовляється від його встановлення за рахунок оператора ГРМ (що підтверджується відповідно складеним актом).

У той же час, згідно з п. 5 Тимчасового положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2002 № 620 (зі змінами), обсяги спожитого мешканцями будинку (будинків) природного газу, обладнаного будинковим вузлом обліку, визначаються:

1) у будинках, де не встановлено квартирні лічильники газу, - за показаннями будинкового вузла обліку з подальшим розподілом обсягів спожитого газу між споживачами пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі або іншому ізольованому житловому приміщенні;

2) у будинках, де крім будинкового вузла обліку частково встановлено квартирні лічильники газу:

для споживачів, що мають квартирні лічильники газу, - за показаннями таких лічильників;

для споживачів, що не мають квартирних лічильників газу, - за показаннями будинкового вузла обліку, з яких виключаються сумарні показання квартирних лічильників газу, встановлених у цієї групи споживачів, з подальшим розподілом такої різниці оператором газорозподільної системи між споживачами, які не мають квартирних лічильників газу, пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі або іншому ізольованому житловому приміщенні.

На думку облдержадміністрації, методика розрахунку обсягів спожитого природного газу споживачам, що не забезпечені індивідуальними лічильниками газу, є недосконалою, адже згідно з її вимогами оплата за газ здійснюється однаково у квартирі, де зареєстрована та фактично проживає одна особа, і в квартирі, де зареєстрована одна особа, а фактично проживає та користується послугою газопостачання п’ять осіб. Крім цього, встановлення загальнобудинкових лічильників замість індивідуальних не розв’язує  проблему економії газу.

З метою врегулювання цього питання до протоколу проведеної наради включено завдання НКРЕКП спільно з облдержадміністрацією опрацювати питання щодо вдосконалення Тимчасового положення, зокрема в частині розподілу обсягів природного газу між споживачами за показаннями будинкового вузла обліку природного газу.

Крім цього, НКРЕКП рекомендовано відкоригувати графік планових перевірок дотримання суб’єктами господарювання, що провадять свою діяльність на ринку природного газу, ліцензійних умов з метою проведення протягом травня-червня 2017 року відповідної перевірки на ПАТ «Запоріжгаз».

 

Департамент  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни