Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Запоріжжі активно розвивається STEM - освіта

31 березня 2017 - 14:46

У позашкільному навчальному закладі  «Комунарський районний центр молоді та школярів» м. Запоріжжя започатковано міський проект «STEM-центр».

STEM-освіта – це система курсів або програм навчання, що готує учнів до успішного працевлаштування, до освіти після школи, вимагає різних і більш технічно складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових понять. Цей напрямок освіти активно підтримує Перша леді Марина Порошенко.

Як пояснили в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації, в позашкільній освіті області цей напрям почали розвивати давно. Так, ще у 1990 році на базі обласної станції юних техніків створено Запорізький обласний Центр науково-технічної творчості учнівської молоді (НТТУМ) «Грані».

У 2012 році за кошти обласного бюджету Центром  «Грані» було придбано навчальний комплекс «MINDSTORM-EDUCATIN» і відкрито перший серед позашкільних навчальних закладів області гурток «Робототехніка і комп’ютерне моделювання». Значну підтримку в створенні цього напряму навчання надав Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти і допоміг  започаткувати  при Центрі  постійні курси для викладачів інформатики за напрямом робототехніки. У результаті аналогічні гуртки були відкриті ще в декількох навчальних закладах.  Робототехніка та STEM-освіта на сьогодні впроваджена в навчальні програми Запорізького січового колегіуму, Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії, Запорізького технічного ліцею, Академії «ШАГ», Матвіївського ЗНВК «Всесвіт» Вільнянського  району, запорізьких загальноосвітніх шкіл № 45 та № 55.

У 2016 році вченою радою КЗ «ЗОІППО» ЗОР затверджено концепцію STEM- освіти в області.

За підтримки Благодійного Фонду Порошенка проводяться  тренінги для вчителів на тему «Основи програмування платформи Arduino». Уже маємо перші досягнення і перемоги. У березні 2017 року в м. Києві  відбувся перший Всеукраїнський фестиваль FIRST LEGO League «ROBOfirst – більше ніж роботи», в якому взяли участь 124 команди з різних куточків України. Команди «raZOOM» Запорізького технічного ліцею і «Incredible Geniuses» Запорізького січового колегіуму на цьому фестивалі вибороли І місце у номінації «Дослідження»та І місце у номінації «Проект».  Ідеологом, натхненником і першим організатором відкриття у м. Запоріжжі «STEM-центру» є доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій КЗ «ЗОІІІПО» Сергій Іванов. Від ідеї до наповнення  пройшов рік і школярі міста отримали неоціненний сучасний подарунок.

Відкриття Центру STEM-освіти при Комунарському районному центрі молоді школярів м. Запоріжжя – ще один крок до подальшого впровадження цього напряму освіти в Запорізькій області.   

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?