Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У регіоні планується побудова двох нових вітроелектростанцій

21 квітня 2017 - 13:25

Під час засідання круглого столу, який відбувся під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна, обговорено аспекти будівництва та експлуатації потенціальних проектів будівництва двох вітроелектростанцій у Запорізькій області.

У заході взяли участь представники Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, Управління містобудування та архітектури, Департаменту екології та природних ресурсів, Департаменту архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області, Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Приморської районної державної адміністрації, ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК.

- На сьогодні впровадження альтернативних джерел енергії у Запорізькій області має надзвичайно важливе значення для економіки всієї України. Запорізький регіон має значний потенціал енергії вітру і сонця, тому необхідно приділяти більше уваги розвитку цих джерел альтернативної енергії. Це має стати пріоритетом розвитку енергетичної сфери області, як складової національної безпеки, - наголосив Олександр Бабанін.

Як гарний приклад, у Запорізькій області побудована Ботієвська вітрова електростанція, яка є найбільшою в Україні, і входить до 5 найбільших ВЕС Центральної та Східної Європи. Станція розташована на узбережжі Азовського моря між с. Ботієве і с. Приморський Посад Приазовського району. У 2014 році Ботієвська ВЕС повністю введена в дію та включає в себе 65 вітрових турбін загальною потужністю 200 МВт. Обсяг інвестицій у проект склав 3,5 млрд. грн. (близько 340 млн. євро).

При цьому, ДТЕК реалізує програми соціально-економічного розвитку в Приазовському районі, де розташована Ботієвська ВЕС. Протягом 2012-2016 років було реалізовано 29 соціальних проектів. Зокрема, було відремонтовано 11 об'єктів соціальної інфраструктури, побудовано паркову зону і стадіон, профінансовано розробку проектно-кошторисної документації та генерального плану. Встановлено водонапірні башти та відремонтовано водопровідну мережу в с Ботієве, придбано два шкільних автобуса та інше.

На сьогоднішній день ДТЕК планує розпочати реалізацію другого проекту – Приморської вітроелектростанції загальною потужністю до 200 МВт.

Планується, що станція буде розташована на двох площах: Приморськ 1 - поблизу м. Приморськ та Приморськ 2 - поблизу діючої Ботієвської ВЕС.

На кожній з територій буде розташовано 26 вітрових турбін. Всього планується змонтувати і ввести в експлуатацію 52 вітрових турбіни.

Очікуваний обсяг інвестицій в проект - близько 300 млн. євро (з урахуванням курсових коливань може скласти близько 9,4 млрд. грн.)

Початок реалізації проекту заплановано на II півріччя 2017 року. Перші 100 МВт проекту будуть введені в експлуатацію не пізніше січня 2019 року, другі 100 МВт - не пізніше 01.01.2020.

- Враховуючи значущість цих об'єктів для соціально-економічного розвитку Запорізької області, необхідно забезпечити сприятливий інвестиційний клімат для збільшення обсягів інвестицій у сферу виробництва теплової і електричної енергії нашого регіону, - підбив підсумки Олександр Бабанін.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників