Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до гідного вшанування ветеранів та учасників АТО

24 квітня 2017 - 14:55

В області триває 18-й благодійний телемарафон «Пам’ять», який збирає кошти на допомогу ветеранам та воїнам АТО. Також кожен учасник бойових дій напередодні 9 травня отримає матеріальну допомогу. Про це йшла мова під час брифінгу директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігоря Мещана та голови обласної організації ветеранів Івана Солодовника щодо проведення телемарафону та соціальної підтримки ветеранів Другої світової війни.

На сьогодні кількість безпосередніх учасників бойових дій Другої Світової війни становить 2093 осіб.

 Всього у Запорізькій області на обліку перебуває 51 тис. 941 ветеран війни, серед них 3240 інвалідів війни, у тому числі 173 інваліди з числа учасників антитерористичної операції, 17188 учасників бойових дій, у тому числі - 9313 учасників бойових дій в зоні проведення АТО, 8791 - членів сімей загиблих, зокрема - 242 члени сімей загиблих учасників АТО, 22722 учасників війни, у тому числі 12 учасників АТО.

- З нагоди свята Перемоги традиційно планується відвідання учасників Другої світової війни керівниками обласної державної адміністрації, обласної ради, районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування за місцем проживання. На жаль, у нас в області залишилося не так багато учасників бойових дій Другої Світової війни, тому їх необхідно привітати особисто та залучити до святкових заходів. Особливу увагу буде приділено вшануванню ветеранів війни, що перебувають в стаціонарних інтернатних установах соціальної сфери, а також самотньо проживаючих,  якими опікуються Територіальні центри соціального обслуговування, - підкреслив Ігор Мещан.

Виплату щорічної разової грошової допомоги учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам,  на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертвам нацистських переслідувань, передбачено у таких розмірах: інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, інвалідам війни I групи - 3500 гривень, інвалідам війни II групи - 3100 гривень, інвалідам війни III групи - 2700 гривень; учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, - 1200 гривень; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, -  3500 гривень; членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, - 600 гривень; учасникам війни та колишнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога - 500 гривень.

Сума коштів державного бюджету, що спрямована на ці виплати, складає 41,6 млн. грн.

Окрім цього, у Запорізькій області діє обласна програма соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, інвалідів, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах «Назустріч людям» на 2015 – 2019 роки» з загальним обсягом фінансування на 2017 рік -     33,5 млн. грн. В рамках реалізації обласної Програми передбачено надання щорічної одноразової грошової допомоги до Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана громадянам, яким виповнилось 90 років - по 300 грн. кожному, на загальну суму 21,5 тис. грн.; надання одноразової грошової допомоги у сумі 500 грн. кожному 100-літньому жителю області, на це передбачено 22,4 тис. грн.; надання одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги учасникам бойових дій, які безпосередньо брали участь у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, у розмірі по 500 грн. кожному, передбачено 480,5 тис. грн.

Також на придбання путівок за кошти обласного бюджету у 2017 році передбачено 3 млн. грн. та 86 тис. грн. для забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та інвалідів технічними засобами реабілітації.

Щороку до Дня Перемоги з ініціативи обласної організації ветеранів України при підтримці обласної державної адміністрації проводиться телемарафон «Пам’ять». Ця акція не має аналогів в Україні і відбувається вже вісімнадцятий рік поспіль.

У приміщенні Запорізького українського музично-драматичного театру імені В.Г. Магара 4 травня пройде фінал телемарафону. Нагадаємо, благодійні надходження на рахунок телемарафону використовуються  на надання адресної допомоги ветеранам війни, учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих. Очікується, що до благодійної акції долучиться сотні підприємств, організацій та мешканців Запорізької області. Нагадаємо, минулого року було зібрано понад мільйон грн. благодійних внесків.

 

Довідково: грошові внески приймаються на поточний рахунок: «Запорізька обласна організація ветеранів України», розрахунковий рахунок № 26007012102758, код ЄДРПОУ 20491359, МФО 300023, ПАТ «Укрсоцбанк» м. Запоріжжя з позначкою «Благодійний внесок у фонд телемарафону «Пам’ять», повної назви підприємства, організації, установи, благодійника із зазначенням міста та району.

Промислові товари приймає обласний Фонд милосердя та здоров’я:  м. Запоріжжя, 69035, вул. Незалежної України (40 років Радянської України), 51; телефон-факс: (061) 233-67-60.

Продукти харчування приймає обласна організація Товариства Червоного Хреста: м. Запоріжжя, 69063, вул. Поштова (Горького), 4-а; телефон-факс:   (061) 224-43-28; телефони: (061) 764-28-92; (061) 764-25-82; електронна адреса: redcross.vice@gmail.com.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.