Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі батьки відмовляються від щеплень дітей

24 квітня 2017 - 15:49

Запорізькі батьки відмовляються від щеплень дітей

Враховуючи зростання захворюваності на керовані інфекції при значному зменшенні охоплення вакцинацією на території всієї України і Запорізької області зокрема, з метою підвищення кваліфікації лікарів, які надають медичну допомогу дитячому населенню області, проведено нараду з актуальних питань імунопрофілактики з медичними працівниками закладів охорони здоров’я області.

Імунопрофілактика керованих інфекцій в області в 2016 році проводилася недостатньо, як і у 2015 році, що пов'язано з недостатнім централізованим забезпеченням вакцинних препаратів. 

Проте у другому півріччі 2016 року по ряду імунобіологічних препаратах ситуація покращилась, забезпеченість вакцинами від річної потреби в 2016 році склала: по вакцинах дифтерійної групи - від 94,5% до 125%, по вакцині проти кору, паротиту і краснухи - 54,5% від річної потреби, «Хіберикс» (проти гемофільної інфекції) - 65,6%, вірусного гепатиту - 76,7%. Потреба у вакцині БЦЖ забезпечена на 145%, проти поліомієліту – 125%. Разом з тим, найгірша забезпеченість була та залишається по вакцинам «Пентаксим» - 26,4% та «Інфанрикс» - 0,2%, при цьому «Інфанрикс» у 2016 році в централізованому порядку взагалі не надходив.

Не зважаючи на це, стан охоплення щепленнями в області за 2016 рік залишився на недостатньому рівні. Найгірша ситуація по виконанню плану вакцинації проти дифтерії, правцю, кашлюку дітям до року. Так, у 2016 році в цілому по області план вакцинації виконаний лише на 16,5%.               

З урахуванням звернень батьків, вакцина АКДП виробництва Індія, яка наразі застосовується в Україні, використовується багато років багатьма країнами світу, відповідає всім стандартам та рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я для використання. Але всі цільноклітинні вакцини АКДП, які використовувалися в Україні до ацелюлярних вакцин, є більш реактогенними та формують більш стійкий імунітет.

Постачання іншої вакцини в Україну в 2017-2018 роки не очікується.

У Запорізькій області реєструється велика кількість відмов від щеплень і це є прямий показник роботи медичних працівників з батьками з пропаганди профілактичних щеплень. За словами фахівців, треба грамотно роз’яснювати батькам необхідність вакцинації та правильно готувати дитину до щеплення для запобігання виникнення післявакцинальних реакцій.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей