Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заморозки не пошкодили посівів сільгоспкультур

28 квітня 2017 - 14:34

Під керівництвом директора Департаменту землеробства та технічної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Володимира Топчія відбулась відео-конференція з питань впливу погодних умов квітня на стан сільськогосподарських культур та хід проведення комплексу весняно-польових робіт.

З 17 по 23 квітня на території Запорізької області спостерігались складні погодні умови, в результаті яких у північно-західних районах області  пройшли опади у вигляді дощу та мокрого снігу, спостерігалось налипання мокрого снігу та посилення вітру.

Впродовж 1-3 днів на більшій частині території області випало 15-36 мм опадів, що відповідає 138-404% декадної норми. Місцями у Приазов'ї випало не більше 5 мм (52-66% норми), у м. Запоріжжі – 82 мм опадів, що становить майже 7 декадних норм.

Найбільш шкідливими були ці явища для плодових, особливо ранніх кісточкових, у яких в цей період було відмічено масове цвітіння.

Для  яблунь, груш, айв і слив загрози не було, так як вони ще не цвіли. Наслідки пошкоджень плодових дерев можна буде оцінити пізніше, але вже зараз можна констатувати - загибель є, і, в першу чергу, за рахунок механічного пошкодження під час налипання великої кількості мокрого снігу на гілках дерев.

У сортів черешні середнього та пізнього строків дозрівання переважна більшість квітів ще не розкрилися, тобто процес масового цвітіння ще не розпочався, що свідчить про потенційну можливість ефективного цвітіння цих сортів за установлення сприятливої погоди.

За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадима Фіоктістова, пошкодження посівів сільгоспкультур від заморозків не відбулося. Отримані опади сприяли ефективному покращенню вологозабезпеченості посівів усіх сільгоспкультур.

Станом на 28 квітня 2017 року посів ярих культур проведено на площі 287 тис. га або 33 % до прогнозу (876,5 тис. га). Кукурудзи на зерно посіяно – 7,8 тис. га або 17 % до прогнозу (46,1 тис. га). З технічних культур соняшник посіяний на площі 79 тис. га або 16 % (504,4 тис. га), соя на площі 5 тис. га або 36 % до прогнозу (14,0 тис. га), ярий ріпак на 200 га або 55 % до прогнозу (371 га).

Наразі аграрії області розпочали сівбу проса та гречки.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя