Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розпочала роботу виставка, присвячена Реформації

28 квітня 2017 - 15:15

В рамках відзначення 500-річчя Реформації у виставковому залі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відкрито культурно-просвітницьку виставку «Here I stand - Мартін Лютер, Реформація та її наслідки».

Під час урочистого відкриття гостей заходу привітали Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина пан Вольфґанґ Мьоссінґер, Державний міністр та голова Державної канцелярії землі Саксонія-Ангальт пан Райнер Робра, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

31 жовтня, день Реформації, оголошено у Німеччині святом федерального значення. Протягом всього 2017 року світ відзначає 500-ту річницю Реформації - переломної події в історії Європи, яка торкнулась не лише релігії, але і внесла зміни у різноманітні сфери суспільного життя та наслідки якої відчуваються і сьогодні. Виставка, відкрита у виставковому залі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки, допомагає зрозуміти події 500-річної давнини та їхній вплив на сьогодення. Саме у Федеральній землі Саксонія-Ангальт розташоване місто Віттенберг, де Мартін Лютер прибив до брами Замкової церкви 95 відомих тез і започаткував тим самим протестантську Реформацію.

Відкриваючи виставку, Пан Вольфґанґ Мьоссінґер зазначив, що Реформація, 500-річчя якої відзначається зараз у світі, стала історичною подією, яка досі є важливою для великої частини людства. Пан Райнер Робра повідомив, що  земля Саксонія-Ангальт є серцем Реформації та привітав ідею продемонструвати виставку «Here I stand - Мартін Лютер, Реформація та її наслідки» не лише в обласному центрі, а й у містах Мелітополь, Бердянськ, Токмак. Також гостям заходу розповіли про німецько-український театральний фестиваль «Місце зустрічі - Запоріжжя», який триває саме зараз, і в якому бере участь делегація з Магдебургу, міста-побратима Запоріжжя.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Владислав Мороко наголосив, що Запорізька земля стала рідною для багатьох німецьких переселенців, зокрема, менонітів, які залишили достойний слід в історії розвитку нашої економіки, індустрії та культури.

Гості виставки, серед яких були  студенти історичного факультету Запорізького національного університету та старшокласники Академічного ліцею, представники німецьких національно-культурних товариств та релігійних організацій, із цікавістю познайомилися зі стендами, на яких у доступній формі розповідається про витоки, історію та наслідки  Реформації, яку започаткував Мартін Лютер.

Відвідати виставку у бібліотеці можна протягом трьох наступних тижнів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни