Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям пропонують скористатися декадою профілактики артеріальної гіпертензії

19 травня 2017 - 10:46

У рамках Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією в Запорізькій області з 15  по 26 травня проводиться декада профілактики артеріальної гіпертензії «Знай свої цифри» за ініціативи Департаменту охорони здоров’я  облдержадміністрації та спільного зі Світовим банком проекту МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Акція має на меті поліпшення профілактичних заходів та виявлення осіб з підвищеним артеріальним тиском і чинниками ризику.

В області в 2016 році було зареєстровано 924 029 хворих на серцево-судинну патологію, показник поширеності на 10 тис. дорослого населення склав 6330. Захворюваність на серцево-судинну патологію в абсолютних цифрах склала 48676 осіб (уперше зареєстрованих у 2016 році), інтенсивний показник захворюваності склав 333 на 10 тис. дорослого населення. Смертність від усіх серцево-судинної захворювань на 100 тис. населення в 2016 році по області склала 1024, (по Україні 1009).

Артеріальна гіпертензія – це фактор розвитку інфаркту міокарда та ішемічного інсульту. 25% дорослого населення на планеті (більше 1,5 мільярда людей) страждає на артеріальну гіпертензію, причому частіше хворіють найбільш працездатні люди віком 30-60 років. Ця хвороба підступна тим, що людина може взагалі її не відчувати, бо специфічних симптомів підвищення тиску не існує. Ситуація щодо контролю артеріальної гіпертензії незадовільна: серед осіб з підвищеним артеріальним тиском знають про наявність захворювання лише 67,8 % сільських і 80,8 % міських жителів, лікуються відповідно, 38,3% та 48,4%, ефективність лікування складає 8,1% та 18,7%. За даними ВООЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною», яка сприяє зниженню первинної захворюваності населення на артеріальну гіпертензію на 50%, стабільно знижує захворюваність на ішемічну хворобу серця, судинні ураження мозку; зменшує смертність від ускладнень гіпертензії та приводить до підвищення тривалості і якості життя хворих на серцево-судинні захворювання. Саме тому Департамент охорони здоров’я  облдержадміністрації разом із проектом Світового банку вважають необхідним забезпечити належне проведення щорічної декади, спрямованої на виявлення ризик-факторів артеріальної гіпертензії та формування здорового способу життя серед  жителів Запорізької області.

До проведення декади залучено всі заклади первинної медико-санітарної допомоги області. Кожен житель Запорізької області має можливість безкоштовно, в зручному для нього місці, виміряти свій артеріальний тиск, зріст, вагу, індекс маси тіла, отримати кваліфіковані рекомендації щодо модифікації способу життя, відмови від паління, дотримання принципів раціонального харчування, зменшення маси тіла та боротьби зі стресом, а також отримати будь-яку інформацію щодо свого захворювання. Особливо важливо взяти участь у заході здоровим людям, які не мають ніяких скарг та ніколи не вимірювали артеріальний тиск. Артеріальна гіпертензія – це «мовчазний вбивця», захворювання дуже довго протікає без симптомів та може одразу проявитися інфарктом чи інсультом з відповідними наслідками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області