Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У навчальних закладах регіону впроваджується новий освітній простір

19 травня 2017 - 13:38

На завершення поточного навчального року відбулося розширене засідання  колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, у якому взяв участь голова ОДА Костянтин Бриль. Його учасники розглянули стан виконання Програми розвитку освіти Запорізької області на 2013-2017 роки. Також під час засідання колегії працювала виставка, де свої надбання представили кращі  навчальні заклади регіону.

Відкриваючи захід, очільник регіону зазначив, що минуло майже п’ять років дії Програми розвитку освіти області на 2013-2017 роки і час підбивати підсумки.

- Наприкінці чергового навчального року нам усім разом важливо об’єктивно оцінити, якою зараз є система освіти області, проаналізувати зроблене, окреслити завдання і проблеми, які вимагатимуть від нас спільних зусиль для забезпечення стабільного і успішного протікання навчального процесу та розвитку освіти в регіоні, - відзначив Костянтин Бриль.

Як доповіла директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова, обласна Програма розвитку освіти - масштабний документ, який включає 14 розділів та п’ять проектів. Нині Запорізька область є експериментальним майданчиком для всієї України щодо розвитку інклюзивного середовища. Восени 2016 року  стартував трирічний науково-педагогічний експеримент «Розвиток інклюзивного освітнього середовища в Запорізькій області», керівником якого є Голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко.

У результаті реалізації проекту в 47 загальноосвітніх закладах відкрито 78 інклюзивних класів для 154 дітей шкільного віку з особливими освітніми потребами та 20 дошкільних груп з інклюзивною формою навчання. Якщо порівняти з минулим роком, то залучено в інклюзивне навчання в 12 разів більше шкіл, у дев’ять разів більше класів, охоплено навчанням у шість разів більше дітей. З 01 вересня 2017 року заплановано додатково відкрити інклюзивні класи ще у 78 навчальних закладах.

Також триває формування мережі загальноосвітніх закладів. Не всі школи, особливо сільські, сьогодні спроможні надавати конкурентоспроможну освіту. З метою розв’язання проблеми і розширення можливостей доступності якісної освіти для всіх дітей у Запорізькій області, як і по всій Україні, триває активна робота щодо створення опорних шкіл. Уже створені та активно функціонують опорні школи на території Смирновської сільської ради Більмацького району, Преображенської сільської ради Оріхівського району, Чернігівського та Новомиколаївського районів.

До кінця 2017 року заплановано створити 12 освітніх округів з опорними закладами та 35 філіями: у місті Токмак, Бердянському, Василівському, Веселівському, Приазовському, Приморському, Пологівському, Токмацькому районах, Веселівській селищній територіальній громаді.

У рамках реалізації обласної програми у 2016 році було придбано 18 шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості, на умовах співфінансування на загальну суму 23,7 млн. грн. (70% - освітня субвенція з державного бюджету - 16,6 млн. грн., 30% - кошти місцевих бюджетів - 7,1 млн. грн.). На 2017 рік програмою також передбачено придбання шкільних автобусів для районів  на умовах співфінансування  за рахунок залишків  освітньої субвенції з державного бюджету в сумі 5,8 млн. грн..

Усі загальноосвітні навчальні заклади І-ІІІ ступенів мають комп’ютерні класи з підключенням до Інтернету, розвивається  інфраструктура програмного, мультимедійного забезпечення. У рамках співпраці Фонду Порошенка з китайськими партнерами у березні 2017 року Запорізька область отримала понад 350 ноутбуків, 21 мультимедійний телевізор, 21 принтер та wi-fi- роутери, які розподілені в комп’ютерних класах, де кожна дитина й педагог мають персональний девайс.

- Ми ставимо сьогодні завдання перед керівниками органів управління освітою разом з місцевою владою розглянути нинішні і перспективні можливості подолання всіх існуючих проблем. Також обласна влада звертається до депутатів усіх рівнів підтримати ініціативу Уряду щодо створення Нової української школи та організувати новий освітній простір уже в цьому році в 15 закладах області. Наше завдання - кожній дитині дати доступ до якісної освіти, бо кожна дитина, незалежно від її здібностей, має право на успіх у житті, на максимальне розкриття власних здібностей, яке може запропонувати якісна освіта, - підбив підсумки голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області