Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітяни розглядають перспективи впровадження багатомовності у школах

22 травня 2017 - 12:51

Освітяни розглядають перспективи впровадження багатомовності у школах

На базі Запорізького національного університету відбувся міжнародний семінар «Виклики багатомовної освіти в Україні», у якому взяли участь  майже пів тисячі вчителів мов, учителів-предметників  іноземних мов, директорів шкіл, професійно-технічних училищ, коледжів, працівників органів освіти, науковців та закордонних колег. Організаторами заходу виступили Запорізький національний університет за підтримки Міністерства освіти і науки та Нарвський коледж Тартуського університету (NARVA COLLEGE OF THE UNIVERSITY OF TARTU).

Як повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, минулого року Міністерство освіти і науки України започаткувало пілотний проект «Формування багатомовності дітей та учнів: прогресивні європейські ідеї в українському контексті» на базі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Закарпатської, Одеської та Чернівецької областей. Учасники заходу обговорили перспективи впровадження цього проекту в Запорізькому регіоні.

Директор Нарвського коледжу Тартуського університету Крістіна Каллас розповіла учасникам про проект, який реалізується за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Естонії та в рамках програми співробітництва з розвитку та гуманітарної допомоги.

Про розвиток багатомовної освіти в Україні поінформувала директор Тетяна Озерова,  зосередивши увагу на необхідність вивчення мов як засобів для навчання. Також було наголошено, що багатомовність надає якнайширший доступ до інформації, відтак її треба тільки розвивати за прикладом і європейських країн зокрема, де можна також спостерігати підвищений інтерес до методик викладання іноземних мов. На думку посадовця, у розвитку мовної освіти першочерговими завданнями є опанування державної мови, рідної (коли така існує) та активне оволодівання іноземною.

- Формування іншомовного навчального середовища як стратегії групового навчання іноземних мов у середній школі допомогло б у сучасній середній школі створити міцне іншомовне навчальне середовища, розвинути іншомовну комунікативну компетенцію учнів. Багатомовне навчання і інформатизація освіти сьогодні оголошені Радою Європи одними з магістральних напрямів формування загальноєвропейського освітнього простору. У європейських країнах відзначається підвищений інтерес до вивчення і застосування різних методик викладання іноземної мови, специфікою яких є не використання іноземної мови як мети навчання, а використання її як засобу навчання. Запорізький регіон теж є багатомовним і полікультурним.  А отже, уваги і турботи потребує, з одного боку - збереження багатого мовного спадку: державної української мови; мов національних меншин, які проживають на території області, а, з іншого – переосмислення і якісне оновлення процесу навчання іноземних мов. Державна та іноземні мови вивчаються в усіх загальноосвітніх закладах області. Як предмет вивчаються мови національних меншин: російська, болгарська, іврит, факультативно – кримсько-татарська, чеська, польська. Майже відсутній досвід інтеграції навчання іноземної мови з іншими предметами. Винятком є курси за вибором у кількох навчальних закладах з поглибленим вивченням іноземної мови, - зазначила  Тетяна Озерова..

Також  учасники семінару взяли участь у дискусії в робочих группах,  де йшла мова про роль школи в інтеграції глибоко розрізненого суспільства, участь батьків у мультикультурній освіті. Робота в групі передбачала знайомство з найбільш поширеними способами залучення батьків до полікультурної освіти, наявними в Європі та світі. Також обговорили український досвід і проаналізували,  досвід яких країн міг би стати успішним в Україні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн