Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На місцеву владу Вільнянського району покладено відповідальність за вирішення питання водопостачання

23 травня 2017 - 13:51

На місцеву владу Вільнянського району покладено відповідальність за вирішення питання водопостачання

На сьогодні залишаються не вирішеними проблемні питання водозабезпечення населених пунктів Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів області.

Як пояснили в Департаменті ЖКГ та будівництва облдержадміністрації, водопостачання населених пунктів цих районів здійснюється від Дніпровських водопровідних станцій ДВС-1 та ДВС-2 КП «Водоканал» м. Запоріжжя. Ще у 2000 році цілісний майновий комплекс у вигляді групових та  транзитних водоводів, семи насосних станцій та інших об’єктів було передано від КП «Облводоканал» в оренду КП «Водоканал» та  укладено кілька договорів оренди строком до 31.12.2015. У м. Вільнянськ та смт. Новомиколаївка місцеві водопровідні мережі передані у 2000 році в оренду КП «Водоканал» до 2025 року. Це підприємство  визначено виконавцем послуг з водопостачання у цих районах.

З наближенням дати завершення дії договорів оренди місцеві органи влади Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів наприкінці 2015 року висловили занепокоєння з приводу подальшого водозабезпечення своїх населених пунктів. На адресу облдержадміністрації надійшли пропозиції щодо подовження дії договорів оренди на об’єкти водозабезпечення населених пунктів Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів у зв’язку з неможливістю КП «Облводоканал» якісно та в необхідному обсязі обслуговувати водоводи. За результатами проведеної роботи було укладено договір позички строком до 30.04.2016. Також у подальшому дія договору позички подовжувалася щопівроку. Останній строк дії договору позички закінчився 30.04.2017 і до цього часу його не подовжено.

З питання подовження дії договору позички наприкінці квітня - початку травня цього року відбулося кілька нарад, під час яких були виголошені попередні наміри щодо подовження на півроку дії договорів позички Північного групового водогону (забезпечує водою населені пункти Запорізького району на правому березі р. Дніпро) у разі виділення коштів з обласного бюджету на виготовлення проектно-кошторисної документації (орієнтовно 710 тис. грн.) та подальшої реконструкції цього водогону (орієнтовно 30 млн. грн.), а також водогону Запоріжжя - Балабине - Кушугум - Малокатеринівка.

Проте питання щодо подовження дії договору позички водогону Запоріжжя - Вільнянськ - Новомиколаївка залишається не вирішеним. Основна проблема - заборгованість сількомунгоспів Вільнянського району перед КП «Водоканал» за спожиту питну воду, яка станом на 16.05.2017 складає 20,7 млн. грн. (із 22,8 млн. грн. загальної заборгованості сількомунгоспів Вільнянського, Запорізького та Новомиколаївського районів перед КП «Водоканал»).

За останні два роки в облдержадміністрації проведено численні наради з керівництвом Запорізького, Новомиколаївського, Вільнянського району, головами місцевих рад, керівниками сількомунгоспів, на яких неодноразово пропонувалося скласти графіки погашення існуючої заборгованості за спожиті послуги водопостачання; проаналізувати діючі тарифи на послуги з водопостачання та підготувати розрахунки економічно обґрунтрованих тарифів і надати їх на затвердження до місцевих рад; на сесіях місцевих рад розглянути питання виділення сількомунгоспам фінансової допомоги з місцевих бюджетів; провести інвентаризацію водопровідних мереж на підпорядкованій території, вирішити питання їх балансової приналежності та у разі виявлення безгосподарних мереж розпочати процедуру прийняття їх у власність територіальної громади.

Незважаючи на визначені завдання, виконання яких повинно було привести до погашення існуючої заборгованості, за період з 01.02.2016 до 21.04.2017 заборгованість сількомунгоспів Вільнянського району перед КП «Водоканал» зросла з 17,3 млн. грн. (за станом на 01.02.2016) до 20,7 млн. грн. (за станом на 16.05.2017).

- Така ситуація свідчить про те, що керівники органів місцевого самоврядування та сільських комунгоспів, депутати місцевих рад не проводили на належному рівні роботу з питання погашення або реструктуризації існуючої заборгованості за спожиту питну воду та забезпечення поточних розрахунків, установлення економічно обґрунтованих тарифів. Враховуючи важливість питання погашення заборгованості сількомунгоспів для подовження дії договору позички водогону Запоріжжя - Вільнянськ - Новомиколаївка, в облдержадміністрації були проведені співбесіди з керівниками органів місцевого самоврядування та сількомунгоспів, що діють на території Вільнянського району, та мають заборгованість за послуги водопостачання перед КП «Водоканал». На останній нараді було визначено кінцевий термін складання та надання сількомунгоспами та органами місцевого самоврядування графіків погашення  заборгованості за спожиті послуги водопостачання – 25.05.2017 та забезпечити їх подальше виконання.  На жаль, незважаючи на критичну ситуацію, на сьогодні не узгоджені графіки погашення заборгованості КП «Петро-Михайлівський сількомунгосп», КП «Гнаровський сількомунгосп», КП «Водоканал-Люцерна».  Якщо графіки по цих сількомунгоспам не будуть узгоджені,  відбудеться повернення водогону Запоріжжя - Вільнянськ - Новомиколаївка в управління КП «Облводоканал», який на сьогодні не в змозі обслуговувати  водогін у зв’язку з відсутністю техніки та відповідного персоналу. Також у разі такої передачі очікується підвищення тарифів на послуги водопостачання для всіх споживачів, - пояснив ситуацію заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков.

На сьогодні голові Вільнянської райдержадміністрації доручено особисто здійснювати контроль за складанням сількомунгоспами та органами місцевого самоврядування графіків погашення існуючої заборгованості за спожиті послуги водопостачання, погодженням їх з КП «Водоканал» та наданням до 25.05.2017 відповідної інформації Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей