Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Реабілітовані історією» вийшли у світ

20 листопада 2007 - 15:33

У прес-центрі ОДА відбувся брифінг-презентація третього тому серії книг "Реабілітовані історією" та 6-7-го випуску альманаху "Спокута" за участю заступника голови облдержадміністрації Миколи Фролова, керівника науково-редакційного підрозділу Петра Ребра та членів редакційної колегії зазначеного часопису.

На початку зустрічі М. Фролов, який є головою редакційної колегії з випуску серії книг "Реабілітовані історією", зазначив, що обласна виконавча влада підтримує і буде підтримувати це видання (на наступний рік з обласного бюджету буде виділено близько 170 тис. грн.), бо запоріжці повинні знати конкретні факти тих подій і самі робити висновки.

За 15 років роботи редакційної колегії часопису досліджено понад 11 тисяч слідчих справ і укладено три томи «Реабілітовані історією. Запорізька область». Нині наближається до завершення робота над четвертим томом.

Паралельно з підготовкою і випуском серії «Реабілітовані історією» науково-редакційний підрозділ видав тритомник «Повернені імена», сім випусків альманаху -щорічника «Спокута» (публіцистичні статті, нариси, художні оповіді, спогади, документи), збірку оповідань і спогадів колишнього політв'язня М.Попеля «Маріччина свічка» та ін. Загальний наклад видань перевищує 20 тисяч примірників. Всі видання благодійні - розповсюджуються безкоштовно.

Одночасно з підготовкою видань створюється картотека щодо репресованих. Говорячи про роботу колег, Петро Ребро зізнався, що труднощі у роботі мають не лише моральний характер, адже людині з нормальною психікою нелегко щодня поринати в епоху кривавого терору. Більшість кримінальних справ того часу оформлена неохайно, писалася нашвидкуруч, рясніє помилками. Нерідко навіть справжнє прізвище жертви важко визначити, бо на різних сторінках справи воно пишеться по-різному. Неабиякі труднощі виникають також із визначенням місць народження і проживання репресованих, оскільки адміністративно-територіальний поділ і назви населених пунктів у нашій країні неодноразово змінювалися.

Нині в колективі редакції «Реабілітовані історією» крім письменника П.Ребра (керівник, головний редактор) трудяться: юрист, майор міліції у відставці С.Рев'якін, підполковник у відставці О.Ткаченко, історик В . Шевченко, журналісти І.Дерев'янко, С.Жовтенко і Н.Медведєва. Чимало допомагають колективу на громадських засадах доктор історичних наук, перший проректор ЗНУ Ф.Турченко, кандидат історичних наук, доцент ЗНУ В.Ткаченко і старший радник юстиції Л.Кирилаш. Від Головної редколегії «Реабілітовані історією» над запорізькими виданнями шефствує професор Інституту історії АН України, доктор історичних наук Є.Скляренко.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку