Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада регіону тримає на контролі проблеми місцевого бізнесу

31 травня 2017 - 13:42

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Одним із головних питань порядку денного стали умови формування податкового кредиту за приладами обліку без отримання податкової накладної. Як доповіла головний бухгалтер ВАТ «Запоріжжяобленерго» Ірина Мага, нині заборгованість підприємства перед енергоринком України нараховує більше ніж пів мільярда гривень. І тенденції щодо зменшеності заборгованості не дуже позитивні, адже великі підприємства не надто активно розраховуються за попередні роки.

У зв'язку зі складною фінансовою ситуацією ВАТ «Запоріжжяобленерго» не має коштів для поповнення рахунку компанії в системі електронного адміністрування ПДВ, у зв'язку з чим, виписуючи рахунки за постачання електроенергії, ВАТ «Запоріжжяобленерго» не має можливості реєструвати всі податкові накладні за цими операціями. Це в свою чергу призводить до неможливості суб'єктами господарювання формувати податковий кредит при оплаті послуг ВАТ «Запоріжжяобленерго». Надалі бізнесу доводиться вносити додаткові кошти на рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, щоб вони мали можливість виписувати податкові накладні на свої товари / послуги.

За роз’ясненнями ГУ ДФС у Запорізькій області, однією з головних умов формування податкового кредиту є податкова накладна. Крім цього, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, є рахунок, який виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку.

Проте представники місцевого бізнесу наголосили, що рахунки за електроенергію вони сплачують наперед  згідно з рішенням НКРЕ КП. Тож нині малий та середній бізнес регіону опинився у вкрай важкій ситуації.

Костянтин Бриль наголосив на тому, що нинішня ситуація призвела до того, що великі підприємства виживають за рахунок відповідальності малого бізнесу.

- Найближчим часом обласна влада створить робочу групу, яка об’єднає всі проблеми сьогодення і чітко сформулює відповідні запити та звернення до НКРЕ КП, народних депутатів та ДФС. Ми чудово розуміємо, що Нацкомісія була змушена створити відповідні умови, аби великі підприємства нарешті розрахувались за своїми чималими боргами. Проте нині ситуація обернулася так, що замість великого бізнесу всі фінансові зобов’язання продовжують виконувати лише середній та малий бізнес. І з боку влади ми докладемо всіх зусиль, аби знайти компроміс, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час засідання начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Артур Бойко презентував присутнім Інвестиційний портал Запорізької області.  Його створено для забезпечення всебічної адміністративної, консультативної, інформаційної підтримки-допомоги з боку облдержадміністрації підприємствам, організаціям, установам області, наявним і потенційним іноземним інвесторам (усім учасникам інвестиційного процесу), безпосередньо процесу залучення іноземних інвестицій через безперервне супроводження проектів від початкової стадії/моменту укладання договору про інвестиційні наміри до повної реалізації інвестпроекту на території регіону. Портал можна  відвідати за адресою: http://investment.zoda.gov.ua/

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді