Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці у скорботі схилили голови перед пам’яттю жертв війни

22 червня 2017 - 12:45

До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни  у Запоріжжі біля пам’ятника «Летять журавлі» відбувся мітинг-реквієм у пам'ять про тих, хто віддав своє життя, боронячи рідну землю під час Другої світової війни.

На цьому місці поховано майже 5 тисяч воїнів та полонених, які були по-звірячому закатовані  та розстріляні в 1941-1943 роках. Для увічнення мужності і стійкості тих, хто боровся за свободу,  хто був закатований фашистськими окупантами, у 1965 році був встановлений цей пам'ятник на місці братської могили. У 1994 році пам'ятник зазнав змін і набув сучасного вигляду. Через 23 роки меморіал отримав друге життя завдяки реконструкції, яка була здійснена в2017 році. Оновлений комплекс – це символ поваги до подвигу, турботи про збереження пам’яті про трагічні події Другої світової війни та  її героїв.

Усупереч брехливим заявам російських ЗМІ про те, що меморіал «Летять журавлі» безжально знищений, він оновлений. На роботи на його реконструкцію витрачено майже 1 мільйон гривень з бюджету. Поки виконувався проект та проводилася експертиза, напередодні відзначення скорботної дати країна-агресор спекулювала на цій темі та створила інформаційний привід для розпалу нової хвилі обурень.

Вклонитися жертвам воєнних часів прийшли ветерани, свідки тих подій та діти війни, представники обласної та міської влади, депутати, громадськість, вихованці шкіл, а також молоде покоління сучасних захисників Вітчизни.

Заступник голови–керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко зазначила: «Для всієї України 22 червня - це знаковий день, бо кривава Друга світова війна, яка забрала життя мільйонів українців, для нашої держави розпочалася саме в цей день. Ми були виховані на прикладах наших героїв, нас навчали, що ми здатні захистити рідну землю. На сьогодні так воно ї є – в ці дні, коли на Сході України йде війна, вже онуки та правнуки тих героїв охороняють мирне небо над нами. Сьогодні пам’ятники відновлюються по всій Запорізькій області. Перед травневими святами активна робота щодо відновлення меморіальних знаків проводилася по всій області. Таким  прикладом є сьогоднішнє відкриття музею у нашій героїчній 55-й окремій артилерійській бригаді. Саме такі заходи ще раз говорять про те, що нам є ким пишатися і на чиїх прикладах виховувати майбутнє покоління».

Безсмертний подвиг переможців у роки війни, які відстояли нашу Батьківщину, очистили рідну землю від ворога, принесли свободу, вихованка театральної студії «Гра» Центру дитячої та юнацької творчості Карина Айдарова вшанувала читанням віршу.

 У пам'ять про загиблих виконав пісню  військовослужбовець 9-го полку оперативного призначення Національної гвардії України Олексій Мицкевич.

Учасники мітингу вшанували пам'ять загиблих у роки тієї страшної війни, а  також воїнів, які поклали своє життя в зоні проведення антитерористичної операції,  хвилиною мовчання та військовим салютом, до підніжжя пам’ятного комплексу поклали квіти.

Сьогодні меморіальні заходи до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни відбулися у всіх містах та районах області.

 

 

Департамент інформаційно діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби