Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Історія Української революції оживає в народному музеї

17 липня 2017 - 09:46

У рамках історико-меморіального проекту «Місця пам’яті Української революції» до етнографічного комплексу у с. Вершина Друга Більмацького району завітали члени обласної науково-редакційної групи. Три роки тому за ініціативи учасника Революції Гідності, пенсіонера МВС та викладача права Василя Скрибця було засновано громадське формування з охорони правопорядку «Берда». З перших днів АТО добровольці стояли на блокпостах на східних  рубежах області, відправили на фронт десятки тонн гуманітарних вантажів, ремонтували військову техніку, допомагали військовому госпіталю та частинам української армії. Серед багатьох «Самооборон», що сформувалися після перемоги Майдану в різних містах та районах області,  «Берда» - єдина, що продовжує діяти, уникаючи розколів та внутрішніх чвар.

Активісти спільно з головою Смирновської громади Олександром Романюком з’ясували, що в грудні 1920 року в місцевій церкві Успіння Пресвятої Богородиці побував Нестор Махно. Вирвавшись із оточення червоних під Токмаком, він прямував на звільнення Бердянська. Страх радянської влади перед легендарним отаманом був настільки великим, що церкву зруйнували вже у 1983 році, на схилі комуністичного режиму.

Цей об’єкт подано до загальнодержавного реєстру місць Української революції, який готується Українським інститутом національної пам’яті. Василь Скрибець мріє встановити тут дерев’яну капличку. Також, за словами заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександра Зубченка, обласна влада допоможе з оновленням меморіальної дошки.

Поруч із руїнами церкви більмацькі патріоти відкрили пам’ятник жертвам комуністичного терору – єдиний в області за останні роки. Голодомор, розкуркулювання та колективізація забрали життя багатьох селян, проте відомі імена лише трьох із них – простих колгоспникiв, яких заарештували та розстріляли за надуманими звинуваченнями.

Справжньою окрасою села став народний музей, створений у колишньому зерносховищі. У його колекції багато унікальних речей – зразків зброї та амуніції, ткацького приладдя XVII – XVIII століття, археологічних знахідок давніх епох, землевпорядних документів дореволюційної Росії. Окрему експозицію присвячено участі жителів району в проведенні антитерористичної операції, фронтовому волонтерстві, вшануванню загиблих героїв.

Багато уваги команда однодумців приділяє розвитку зеленого туризму. Неподалік витоків р. Берда вони побудували місток закоханих з вітряним млином, установили стилізовані пам’ятники першим поселенцям, географічним координатам села та придорожньому колодязю.

Завдяки народній ініціативі за підтримки місцевої влади та соціально відповідального агробізнесу вершинці бережуть пам’ять про героїчні та трагічні сторінки нашої історії.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни