Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Оріхівщина вшановує героїв селянського спротиву більшовикам

17 липня 2017 - 12:45

Оріхівщина вшановує героїв селянського спротиву більшовикам

Науково-редакційна група історико-меморіального проекту «Місця пам’яті Української революції» розпочала виїзні наради в містах та районах області. Завдання вчених  та посадовців  -  виявити об’єкти, пов’язані з періодом національно-визвольних змагань 1917-1921 років, забезпечити їх упорядкування, відродити пам’ять про суворо заборонені за радянських часів сторінки нашої історії.

У рамках цього проекту група побувала в с. Мала Токмачка Оріхівського району. За розвідками краєзнавців Василя Коростельова та Івана Панченка, 26 листопада 1920 року солдати 42-ї стрілецької дивізії Червоної армії за наказом Фрунзе підступно оточили один із полків Нестора Махна, який квартирував тут, та розстріляли на східній околиці села понад 1000 повстанців. Про ці події розповідала місцева довгожителька Галина Бут, підтвердження можна знайти у роботах російського історика Віктора Кондрашина. Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив на важливості увічнення всіх українців, які сто років тому, майже без надії на успіх, підняли зброю проти окупаційного більшовицького режиму.

- На жаль, збереглося дуже мало документальних свідоцтв. Більшість матеріалів сховано в архівах російських спецслужб. Наша мета – показати, що українці ніколи не корилися агресорам зі Сходу, а сьогодні воїни Української Народної Республіки, Гетьманату, Директорії, учасники селянських антибільшовицьких повстань надихають на перемогу наших військовослужбовців на Сході України, - зазначив посадовець.

На місці трагедії поблизу автодороги Оріхів – Пологи за сприяння голови Малотокмачанської громади Анатолія Малахатька та райдержадміністрації буде встановлено пам’ятний хрест. Невдовзі редакційна група відвідає  район знову, щоб обговорити підготовку до відзначення 100-річчя встановлення в Оріхові української влади та відкриття меморіальної дошки полковнику армії УНР Василю Проході.

 

 

Департамент  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна