Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Майже третина житлового комплексу області ввійшла до ОСББ

17 липня 2017 - 13:52

Відбулося засідання регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ, яке провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков.

Як доповів в. о.  директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко, житловий фонд області (крім відомчого) налічує 7259 багатоквартирних житлових будинків, у якому ОСББ становлять 29% від загальної кількості багатоквартирного житлового фонду області.

Це перш за все пов’язано із вступом в дію  Закону України  «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який вимагав від співвласників багатоквартирних будинків визначитися до 01.07.2016 з формою управління.

Загалом у 2016 році в області створено 807 ОСББ, за цим показником  Запорізька область посіла друге  місце в Україні. 

За станом на 01.06.2017 у регіоні функціонує 1381 ОСББ, які об’єднують 1507 житлових будинків. У тому числі з початку року створено  40 ОСББ.

Загалом найбільшу кількість ОСББ  створено в м. Запоріжжя - 853, м. Бердянськ -  212, м. Мелітополь - 78, Токмак - 62, Василівський район -31.   

 У той же час у відсотковому співвідношенні за кількістю будинків, де створено ОСББ, до загальної кількості багатоквартирних будинків, лідерами є Веселівський (100 %) та Більмацький (56 %)  райони,  м. Бердянськ (49 %), м. Токмак (40%).

 Активно діє Програма сприяння  створенню ефективного  власника житлового фонду Запорізької області на 2015-2017 роки.

Протягом  2015, 2016  та І півріччя 2017 року на реалізацію заходів Програми було виділено з обласного бюджету  4130 тис. грн. 

За їх рахунок було профінансовано   виготовлення 4000 екз. учбового  посібника «Управління багатоквартирним будинком» з роз’ясненнями правових основ та вибору форми управління  багатоквартирними будинками; інформаційне супроводження Інтернет – сайту з питань створення і функціонування ОСББ;  організацію та проведення  в населених пунктах навчальних семінарів для керівників ОСББ та потенційних управителів житлових будинків; мікрогранти на проведення заходів з енергозбереження будинків ОСББ, розташованих на депресивних територіях області.

На участь у конкурсі в 2016 році за мікрогранти боролися 34 проектні пропозиції, переможцями визначено  22 ОСББ. Обсяг  співфінансування ОСББ  склав 442 тис. грн.. (24%), за рахунок цих коштів були проведені роботи із заміни вікон, дверей, світильників  у місцях загального користування; ремонт та утеплення магістральних трубопроводів опалення, розташованих у підвальних приміщеннях, утеплення фасадів житлових будинків.

У 2017 році на мікрогранти з обласного бюджету  виділено  2000 тис. грн.

Крім цього, в рамках місцевих програм підтримки ОСББ у населених пунктах області на ремонт житлових будинків  ОСББ з місцевих бюджетів було виділено: 2016 рік – 51,258 млн .грн., 2017  -97,8 млн. грн.

- У сучасних умовах одним із першочергових завдань для економії енергоресурсів є реалізація заходів щодо поліпшення експлуатаційних характеристик житлового фонду. З метою зменшення кінцевого споживання паливно-енергетичних ресурсів у житловому секторі, запровадження прозорого  механізму стимулювання  енергоефективності у житлових будинках протягом двох років  діє Державна програма з енергозбереження, за якою банками - партнерами  населенню області видано 6448 кредитів на суму понад   108 млн. грн., у тому числі 91 кредит на суму 15,3 млн. грн. отримали ОСББ, - повідомив посадовець.

За підсумками 2016 року ОСББ Запорізької області були в трійці найактивніших  в Україні за кількістю отриманих кредитів. 

-  Крім цього, в містах обласного значення прийняті і працюють місцеві програми стимулювання населення на здійснення заходів щодо підвищення енергоефективності. Але мусимо констатувати, що на сьогодні цієї підтримки недостатньо і необхідно консолідувати зусилля всіх сторін процесу та забезпечити надання всебічної допомоги ОСББ у їх створенні та подальшому функціонуванні, - наголосив Віталій Литвиненко.

Учасники засідання також обговорили проблемні питання створення та функціонування ОСІБ, за підсумками якого ухвалили низку рішень. Зокрема, райдержадміністраціям доручено розробити та винести на затвердження районних рад місцеві програми підтримки ОСББ з визначенням конкретних заходів, сум та джерел фінансування;  органам місцевого самоврядування рекомендовано передбачити в місцевих бюджетах кошти на виготовлення технічної документації на житлові будинки, де створюються ОСББ. Департамент житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації має підготувати листа до Кабінету Міністрів України  стосовно внесення доповнень до Закону України «Про судовий збір» щодо звільнення  ОСББ та ЖБК від судового збору в разі стягнення заборгованості з оплати внесків на утримання спільного майна з мешканців будинків.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни