Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області відкривається унікальний об’єкт, який наближає запорізьку плодоовочеву продукцію до європейських ринків

12 вересня 2017 - 09:49

 В області відкривається  унікальний об’єкт, який наближає запорізьку плодоовочеву продукцію до європейських ринків

У  с. Водяне Кам'янсько-Дніпровського району завершується зведення першого в області унікального об’єкта - Пакувальної свіжої платформи по створенню достатніх для експорту та однорідних за вмістом торгових партій  плодоовочевої продукції із закритого ґрунту. Підприємство стане майданчиком для передпродажної підготовки – калібрування, пакування, штрихкодування, палетування та охолодження тепличних овочів, вирощених малими та середніми сільгоспвиробниками Запорізького краю.

Цей об'єкт сучасної плодоовочевої інфраструктури побудований і обладнаний приватним підприємцем Андрієм Чорним за фінансової підтримки Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва (UHBDP). Проект UHBDP реалізується в Україні з 2014 року, фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується Менонітською асоціацією економічного розвитку (MEDA).

Кліматичні та природні умови Кам'янсько-Дніпровського району сприяють розвитку тепличного виробництва овочів. За офіційними даними біля 2 тис. га земельних ділянок у цьому регіоні зайняті плівковими теплицями, що виробляють близько 500 тис. тонн овочів закритого ґрунту (переважно помідори та огірки). Пакувальна платформа по агрегації плодоовочевої продукції – це необхідний елемент «холодного ланцюга» та ланцюга безпеки,  сертифікації для післязбиральної доробки врожаю й підготовки свіжих овочів закритого ґрунту до експорту в розвинуті країни Європи.

На будівельні роботи з реконструкції старого АТП пішло трохи більше чотирьх місяців. Приміщення переобладнано й оснащено сучасним холодильним, ваговим, вантажним устаткуванням, системою кондиціонування і  озонування для дезінфекції приміщень.

Пакувальна платформа є першою чергою логістичного центру по агрегації плодоовочевої продукції, яка зараз здатна приймати й обробляти до 80 тонн овочів на добу. Зібрані від малих і середніх виробників тепличні овочі будуть сортувати, упаковувати, палетувати й головне - швидко охолоджувати до температури 5˚С , щоб зберегти необхідну для вимог ринку (зокрема експорту) якість свіжої плодоовочевої продукції, подовжити термін її реалізації і транспортувати без втрат. Обсяг однієї товарної партії - 18,5 тонни, 1 TIR.

Пакувальна платформа розділена на кілька температурних зон, що дозволяє керувати технологічними та операційними складськими процесами з максимальною економією електроенергії. На платформі передбачено шість під'їзних воріт: двоє  призначені для приймання продукції дрібних фермерів, ще два блоки обладнані естакадними майданчиками, термодверима і перевантажувальними тамбурами для відправки товару партіями по 18-19 тонн протягом години, третій блок складу відділений термоперегородкою й обладнаний холодильними агрегатами для швидкого охолодження зібраних у теплиці овочів.

Відкриття Пакувальної свіжої платформи - це другий після тепличного комбінату «Силівка» елемент по створенню повноцінного Пакувального дому для роботи з овочами закритого ґрунту у Кам`янсько-Дніпровському регіоні з плановим обсягом обігу  20 тис. тонн/сезон.  Уже більше 10 років «Силівка» наочно демонструє всій Кам`янці кращі світові практики з вирощування та відповідального ставлення до навколишнього середовища.

Цієї осені Кам`янсько-Дніпровський регіон зробив перший упевнений крок до ринків з високою доданою вартістю. Завдяки Пакувальній свіжій платформі по агрегації плодоовочевої продукції дрібні та середні виробники  отримають можливість стати важливою складовою  ланцюгів поставок і вийти на прибуткові ринки збуту.

Відкриття Пакувальної платформи заплановано на 22 вересня.

Акредитація ЗМІ на участь у церемонії відкриття проводиться до 20:00 20 вересня: +38 067 517 35 44, rubannata8@gmail.com

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?