Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Профілактичне щеплення – єдиний ефективний захист від захворювання на кір

13 вересня 2017 - 12:55

У цьому році в Україні ускладнилася епідемічна ситуація з кору. Зареєстровано близько 1000 хворих у 15 областях України, більшість із яких у Одеській та Івано-Франківській областях. У Запорізькій області в поточному році зареєстровано один випадок кору: захворів чоловік 26 років, який прибув із м. Одеса.

Про можливості та особливості боротьби з цією хворобою в області на брифінгу розповіли головний епідеміолог області Олександр Мащак та головний дитячий інфекціоніст області Олена Усачова.

- За минулі три роки у нашій області не було жодного випадку захворювання на кір, бо понад 90% дітей пройшли вакцинацію. Нині ж більше 20 тисяч дітей в області не отримали щеплення, таким чином може накопичитися критична кількість сприйнятливих до хвороби. Єдиний  ефективний захист від захворювання на кір – профілактичне щеплення. І це необхідно донести до батьків дітей, усієї громадськості. У нас є достатньо засобів, щоб захистити дітей від цієї хвороби, - повідомив Олександр Мащак.

Так, за сім місяців 2017 року виконання плану профілактичних щеплень проти кору, паротиту та краснухи серед дітей становить:  діти одного року – 59,9%;  діти старше двох років – 31,2%; діти шести років – 46,1%; діти старше шести років – 19,2%.

За станом на 06.09.2017 відсоток забезпечення вакциною проти кору, паротиту та краснухи від річної потреби, з урахуванням залишку на 01.01.2017, складає 75,6% . На цей час вакцина є в усіх закладах охорони здоров'я області.

Про особливості хвороби та строки щеплення журналістів поінформувала Олена Усачова.

- Найбільш уразливі до хвороби на кір – діти. Але без щеплення можна захворіти в будь-якому віці. Профілактичне ж щеплення дозволить захистити людину від кору на все життя. Вакцинації підлягають діти одного та шести років або в будь-якому віці до 18 років, якщо раніше не отримали відповідні щеплення. Саме для цих контингентів проводиться щеплення безкоштовно за рахунок державного бюджету. Іншим нещепленим особам до 30 років є можливість отримати вакцинацію у приватних кабінетах щеплень, - зазначила фахівець.

Довідково. Кір – це високо контагіозне інфекційне захворювання: при контакті з хворим на кір, у разі відсутності вакцинації, відмічається майже 100 % захворюваність людей, що знаходилися у контакті.

Кір має тяжкий перебіг з вираженою інтоксикацією, ускладненнями з боку дихальної системи та інших органів та систем (пневмонія, ураження центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту та інші), особливо небезпечне це захворювання для дітей раннього віку у зв’язку з важким перебігом. Найбільш небезпечним ускладненням кору є енцефаліт, який зустрічається з частотою один випадок на 1000 захворювань, має високу летальність.

  

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я