Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «У Запорізькому районі все буде згідно з чинним законодавством»

13 вересня 2017 - 15:38

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль з робочою поїздкою відвідав Запорізький район, у ході якої поспілкувався з представниками  району на тему створення об’єднаних територіальних громад.

Звертаючись до представників місцевої влади, очільник регіону наголосив, що ситуація в Запорізькому районі останнім часом загострилася. Тож нині її прискіпливо вивчає прокуратура області, а на зустрічі особисто присутній прокурор Запорізької місцевої прокуратури № 2 Роман Мазурик.

- У 2017 році Запорізький район так би мовити «трусить». Як приклад можу навести Наталівку з протизаконним переобранням голови. Не менш вражає Григорівка, де депутати розповідають, що не мають змоги вплинути на ситуацію на місці. Тож нині ми зібрались разом, аби почути всі думки. Я просто хочу подивитися людям в очі, аби зрозуміти, що саме заважає громадам об’єднуватись. Також маю наголосити, що в Запорізькому районі все буде згідно з чинним законодавством. Ніяких таємних зборів! Облиште плітки та популізм заради власного майбутнього. Наші ОТГ об'єднуються тому, що мають позитивні приклади. Тож, коли деякі посадовці кажуть, що в людей заберуть школи та ФАП, це не відповідає дійсності. Адже децентралізація не забирає, а навпаки - дає. Саме в Запорізькому районі є гарний приклад Біленьківської громади. Проте знаходяться й ті, хто навмисно перешкоджає об’єднанню, іноді навіть перетинаючи межу законності. Це призвело до того, що деякі з голів сільрад знаходяться під слідством, а інших це може очікувати, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як наголосив очільник регіону, нині Запорізька область входить до п’ятірки кращих в Україні у питанні децентралізації. І вибори 2017 року, що відбудуться в громадах регіону, дозволять переступити бар'єр в 70% охоплення території об’єднаними громадами.

У свою чергу, голова Запорізької районної ради Анатолій Васюк повідомив, що нині в районі вже створено три громади. Це Біленьківська, Долинська та Широківська. Не охопленими об’єднанням залишилися чотири сільради: Олександрівська, Григорівська, Наталівська та Степненська. Згідно з перспективним планом вони мають об’єднатися в Новоолександрівську громаду. Також мають об’єднатись смт Кушугум, Балабине та Малокатеринівка. Стосовно Новоолександрівської ОТГ, то обсяг доходів спроможної громади за приблизними підрахунками складає 30 мільйонів 595 тисяч гривень.

За словами Костянтина Бриля, в Запорізькій області є приклади  громад, що збільшили свої бюджети у вісім разів.

- За моїм власним враженням, за роки незалежності українські села тільки знищувались. Проте нині ми бачимо нові дороги, ФАПи, автобуси для дітей та інші зрушення. Не менш важливим для наших селян  вважаю Закон №4355, який має на меті дозволити саме громадам розпоряджатися землями поза межами населених пунктів. Тобто не Держгеокадастр, а ви самі будете розподіляти землю, в т.ч. і учасникам АТО. Нині прийняття цього законопроекту на особистому контролі у Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Тож він має бути прийнятий Верховною Радою. Проте, аби скористатися таким привілеєм, ви маєте об’єднатися в громаду  і розробити власний генеральний план. Це досить копітка, але дуже важлива робота. І її допомагають виконувати фахівці облдержадміністрації та Агенції регіонального розвитку, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Наостанок заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко наголосила, що в процесі об’єднання громад дуже важливо дотримуватись процедури, аби не було порушення закону про добровільність об'єднання. Першочергові повноваження в цьому питанні мають не депутати чи голова, а тільки люди. Загалом же для того, щоб ОТГ могла вступити у прямі відносини з держбюджетом у 2018 році, рішення про об’єднання має бути прийнято  вже до 6 жовтня 2017 року.

 

Департамент  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби