Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі виробники плодоовочевої продукції стали на крок ближче до європейських ринків збуту

22 вересня 2017 - 12:42

У с. Водяне Кам'янсько-Дніпровського району відбулося відкриття першої в області Пакувальної свіжої платформи по створенню достатніх для експорту та однорідних за вмістом торгових партій (агрегації) плодоовочевої продукції із закритого ґрунту. В урочистостях з цього приводу взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін, керівництво Департаменту агропромислового розвитку ОДА, місцевої влади, представники іноземного партнера.

Підприємство стане майданчиком для передпродажної підготовки – калібрування, пакування, штрихкодування, палетування та охолодження тепличних овочів, вирощених малими та середніми сільгоспвиробниками Запорізького краю.

Цей об'єкт сучасної плодоовочевої інфраструктури побудований і обладнаний приватним підприємцем Андрієм Чорним за фінансової підтримки Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва (UHBDP). Проект UHBDP реалізується в Україні з 2014 року, фінансується Міністерством міжнародних справ Канади та співфінансується Менонітською асоціацією економічного розвитку (MEDA).

Як розповів господар Платформи, на будівельні роботи по реконструкції старого АТП пішло трохи більше чотирьох місяців. Приміщення переобладнано й оснащено сучасним холодильним, ваговим, вантажним устаткуванням, системою кондиціонування і системою озонування для дезінфекції приміщень.

Пакувальна платформа є першою чергою логістичного центру по агрегації плодоовочевої продукції, яка зараз здатна приймати й обробляти до 80 тонн овочів на добу. Зібрані від малих і середніх виробників тепличні овочі будуть сортувати, упаковувати, палетувати і головне - швидко охолоджувати до температури 5˚С , щоб зберегти необхідну для вимог ринку (зокрема експорту) якість свіжої плодоовочевої продукції, подовжити термін її реалізації і транспортувати без втрат. Обсяг однієї товарної партії - 18,5 тонн, 1 TIR.

Пакувальна платформа розділена на кілька температурних зон, що дозволяє керувати технологічними та операційними складськими процесами з максимальною економією електроенергії. На платформі передбачено шість під'їзних воріт: двоє призначені для приймання продукції дрібних фермерів, ще два блоки обладнані естакадними майданчиками, термодверима і перевантажувальними тамбурами для відправки товару партіями по 18-19 тонн протягом години, третій блок складу відділений термоперегородкою та обладнаний холодильними агрегатами для швидкого охолодження зібраних у теплиці овочів.

Відкриття Пакувальної свіжої платформи - це другий після тепличного комбінату «Силівка» елемент по створенню повноцінного Пакувального дому для роботи з овочами закритого ґрунту в Кам`янсько-Дніпровському районі з плановим обсягом обігу  20 тис. тонн/сезон.  Уже більше  10 років «Силівка»  демонструє кращі світові практики з вирощування та відповідального ставлення до навколишнього середовища.

- Цієї осені Кам`янсько-Дніпровський регіон  зробив перший упевнений крок до ринків з високою доданою вартістю. Завдяки Пакувальній свіжій платформі по агрегації плодоовочевої продукції дрібні та середні виробники  отримали можливість стати важливою складовою  ланцюгів поставок і вийти на прибуткові зовнішні ринки збуту. Так, попереду ще багато викликів, але участь відповідальних підприємців, таких як Андрій Чорний, у створенні сучасної плодоовочевої інфраструктури дає надію на більш сталий та планований розвиток регіону в цілому – зазначив Олександр Бабанін.

Довідково. У Кам'янсько-Дніпровському районі біля 2 000 га земельних ділянок  зайняті плівковими теплицями, що виробляють близько 500 тис. тонн овочів закритого ґрунту (переважно помідори та огірки). Пакувальна платформа по агрегації плодоовочевої продукції – це необхідний елемент «холодного ланцюга» та ланцюга безпеки і сертифікації для післязбиральної доробки врожаю й підготовки свіжих овочів закритого ґрунту до експорту  країни Європи.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер