Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблему непридатних отрутохімікатів будуть вирішувати радикально

30 січня 2008 - 14:50

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Бережного відбувся збір керівного складу цивільного захисту області з підбиття підсумків роботи у 2007 році та визначення завдань на поточний рік. У роботі зборів взяв участь директор Департаменту сил цивільного захисту МНС України Григорій Марченко.

Олександр Бережний поінформував присутніх про те, що в Запорізькій області в 2007 році виникло 24 надзвичайні ситуації. За масштабом: об'єктового характеру – 11, місцевого – 10, регіонального – 3. До їх ліквідації залучалося 1720 осіб та 330 одиниць техніки. З них 823 фахівці та 130 одиниць техніки МНС.

- Найбільш гостро постали проблеми зношення основних виробничих фондів, зокрема, вичерпаності їх амортизаційного ресурсу, стану комунікацій, надмірного накопичення небезпечних відходів, - зазначив перший заступник голови ОДА.

Серед найбільш серйозних НС, що сталися в області торік, посадовець виокремив негоду 10-11 листопада, від якої найбільше постраждав Бердянськ. Тут були знеструмлені 342 будинки, отримали пошкодження 778 будинків, у тому числі 159 багатоповерхових, підтоплено 619 будинків та подвір'їв, з яких 25 будинків зруйновано повністю та 38 частково. Штормовими хвилями були пошкоджені захисні дамби міста. . У зв'язку з цим Олександр Бережний відзначив ефективну роботу по боротьбі з наслідками негоди міської влади Бердянська та енергетиків. Посадовець вручив почесні грамоти облдержадміністрації першому заступнику міського голови Бердянська Петру Гончаруку та генеральному директору ВАТ «Запоріжжяобленерго» Віктору Носульку. За боротьбу з наслідками надзвичайних ситуацій почесними грамотами ОДА також нагороджені перший заступник Запорізького міського голови Володимир Грищенко, голова Пологівської райдержадміністрації Валерій Тоцький та інші.

Серед першочергових завдань обласної виконавчої влади з недопущення виникнення можливих надзвичайних ситуацій Олександр Бережний визначив роботу з недопущення зупинки Запорізького алюмінієвого комбінату. Адже його вірогідна зупинка через існуючі тарифи на електроенергію може призвести до згортання виробництва низки запорізьких підприємств, зокрема, «Укрграфіт», «Кремнійполімер», позбавити тисячі родин джерела існування, а бюджети усіх рівнів - суттєвих надходжень. Ще одним з нагальних питань, над розв'язанням якого буде працювати ОДА – утилізація непридатних до використання отрутохімікатів. Їх кількість в області за минулий рік збільшилася на 132 тонни, сягнувши позначки 1132 тонни.

- Ми повинні розібратися по кожному об'єкту, – наголосив Олександр Бережний. – Ставлю перед собою та перед відповідними керівниками завдання - ми повинні в цьому році радикально цю проблему вирішити! Кожний кілограм небезпечної речовини повинен бути утилізований у відповідності з сучасними технологіями.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Володимир Янько поінформував присутніх про проведену в 2007 році роботу з попередження загибелі людей на водних об'єктах. Були обстежені водні акваторії 299 баз відпочинку, санаторіїв, дитячих закладів та місць масового відпочинку населення на водних об'єктах, підготовлено 189 сезонних рятувальних постів. Аварійно-рятувальними підрозділами врятовано 227 осіб, у тому числі 26 дітей. За рахунок обласного бюджету придбано сучасні рятувальні засоби, які передані аварійно-рятувальним підрозділам. Та незважаючи на це, кількість загиблих на водних об'єктах області в минулому році збільшилась на 30% і склала 113 осіб (з них 11 дітей) проти 87 (14) у 2006 році. Володимир Янько також оцінив як недостатню роботу прикордонної служби та інспекції маломірних суден з контролю виходу рибалок в море - вночі, взимку та за несприятливих погодних умов.

Григорій Марченко довів до присутніх, що одним з пріоритетів діяльності Уряду є покращення матеріальної бази Цивільного захисту та оборони. Так, на оновлення рятувальних засобів Кабінет Міністрів збирається виділити в цьому році близько 800 млн. грн. (у 2007 році ця цифра становила 300 млн. грн.). Зокрема, планується, що в кожній області за кошти державного бюджету буде додатково створено в середньому 5 пожежних команд. Одним з чільних завдань, яке уряд ставить перед Запорізькою областю, є повна утилізація снарядів на артбазі під Новобогданівкою та передача території очищеної бази місцевим органам влади – орієнтовно наприкінці 2008 року.

Робота зборів завершилася на святковій ноті. Олександр Бережний та начальник Головного управління МНС в Запорізькій області Олексій Лепський вручили пам'ятний знак та диплом Всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року» 14-річному мешканцю села Білогір'я Оріхівського району Олександру Васильєву, який врятував свого 2-річного односельця Кирила Кравченка, витягнувши з криниці.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби