Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Реформувати галузь охорони здоров’я потрібно якнайшвидше»

13 жовтня 2017 - 14:06

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль надав роз’яснення з питання, що вже понад рік не сходить зі шпальт газет та активно обговорюється українцями. Йдеться про важливі державні зміни: медичну реформу.

- Найважливіше, з чим погоджується кожен українець - реформувати галузь охорони здоров’я потрібно. І робити це треба якнайшвидше. Про це, насамперед, свідчить статистика захворювань і, що гірше - статистика смертності українців. Проте підходити до реформи потрібно зі сторони здорового глузду. Адже, декларуючи прогресивні європейські цінності, певні політичні сили забувають, що найдорожчим для будь-якої цивілізованої держави є, насамперед, життя та здоров’я її громадян, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Запропонована Міністерством охорони здоров’я реформа не є ідеальною. Проте спільними зусиллями із залученням експертної спільноти профільний парламентський комітет доопрацював законопроект №6327. І саме про нього сьогодні варто дізнатися громадянам.

Отже, стосовно так званої «страхової медицини» або поняття «гроші ходять за пацієнтом». Автори законопроекту наголошують: конкретно про створення системи загальнообов'язкового медичного страхування не йдеться. Наразі в Міністерстві охорони здоров'я України пропонують використовувати кошти з податків, які вже сплачують в Україні. Новий закон має лише змінити спосіб використання грошей. Бюджетні кошти виділятимуть не лікарням за їхнє існування, а пацієнтам на лікування. Така система має повністю запрацювати з 2019 року.

Ще однією новацією має стати так званий «державний гарантований пакет» з певного набору медичних послуг та препаратів. Законопроект пропонує гарантувати повну оплату державою екстреної, первинної та паліативної допомоги. Доплачувати громадяни повинні за спеціалізовану та високоспеціалізовану (вторинну і третинну) медичну допомогу.

Не менш цікавим є те, що громадяни матимуть «можливість вибору лікаря... у порядку, встановленому законодавством». Представники МОЗ у численних інтерв'ю роз'яснюють, що за реформи кожен українець зможе укласти договір з тим лікарем, який йому подобається. Вважається, що це сприятиме як конкуренції між лікарями, так і зростанню їхньої зарплатні.

Сімейний лікар буде в кожному населеному пункті. Всі медики лікуватимуть за європейськими протоколами, що регулюють методи роботи і ліки. Та й зарплатня працівників галузі зміниться: після реформи медик буде отримувати не ставку, а виплату за кожного пацієнта, що отримав послугу.

Медична реформа передбачає, що кожна область буде поділена на 3-5 госпітальних округів. У кожному окрузі буде щонайменше одна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого або другого рівня. Медзаклад першого рівня буде надавати хірургічну та реанімаційну допомогу. Доліковувати пацієнтів та надавати планову медичну допомогу будуть у лікарнях другого рівня.

Центром округу стане місто з населенням не менше 40 тисяч. Дорога до нього повинна бути не більше 60 кілометрів або займати годину поїздки.

За словами Костянтина Бриля, чинна система не дуже відрізняється. Адже більшість пацієнтів ідуть лікуватися чи народжувати до райцентрів. А в ситуаціях, коли вважають свою хворобу більш серйозною,  вирушають до обласного центру. Іноді навіть не свого регіону.

- Окремо підкреслюю, що для кожного повністю безкоштовним буде «зелений» пакет послуг. А саме: первинна допомога (сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів); екстрена допомога (різке погіршення стану здоров'я, серцевий напад, інсульт, гострий апендицит тощо); паліативна допомога — перш за все, адекватне знеболювання; пологи; лікування дітей до 16 років; лікування у вузьких спеціалістів та планове лікування у рамках програми медичних гарантій. Стосовно самих лікарів хочу наголосити, що медреформа не призведе до закриття лікарень і звільнення медиків. У законопроектах стосовно медреформи нема жодного слова про закриття лікувальних закладів чи скорочення медперсоналу. На першому етапі реформи Національна служба здоров'я укладе договори з усіма лікарнями, щоб ніхто не залишився без медичної допомоги. З часом конкуренція і принцип «гроші йдуть за пацієнтом» призведуть до впорядкування мережі медзакладів. Тож справжні фахівці без роботи не залишаться. А найкращі лікарні будуть додатково технічно та кадрово підсилені, щоб кожен, хто до них звертається, мав можливість отримати якісну медичну допомогу, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Ще один важливий нюанс, на який звернув увагу очільник регіону: нова модель фінансування допоможе збудувати систему, де пацієнт так би мовити «голосує гривнею» за лікарні з кращими лікарями, медичним персоналом, обладнанням. Вирішити власне фінансові питання має допомогти електронна система охорони здоров'я e-Health. Вона буде впроваджуватися поступово, протягом кількох років. Перший етап — первинна медична допомога: сімейні лікарі, терапевти та педіатри. У майбутньому e-Health дасть можливість швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям — правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров'я пацієнта. Система замінить паперові медичні карти і довідки, які губляться. Лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які неможливо підробити.

- Про це в Запоріжжі почали говорити ще минулого року, запроваджуючи систему електронного медичного документообігу в КЗ «Обласний перинатальний центр» ЗОР. Система була створена, аби вести чіткий контроль за використанням медичних препаратів, які закуповуються за державні кошти. І тоді показала себе якнайкраще. Тож упевнений: наші парламентарі мають підтримати законопроект №6327. Кожна реформа дається не просто. Але найважливіше, щоб зміни були спрямовані на благо наших громадян, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби