Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Учасники «Труханівської січі» вшанували запорізьких героїв

14 жовтня 2017 - 09:43

Учасники патріотичного потягу «Труханівська січ» під час перебування у нашому місті відвідали 55-ту окрему артилерійську бригаду Збройних Сил України. З перших днів російської агресії солдати бригади стали на захист України, адже на той момент вона була одним із небагатьох боєздатних підрозділів в Українському війську.

Заступник командира бригади Ігор Немінський розповів про бойовий шлях воїнів-артилеристів за роки Антитерористичної операції – Південний котел, важкий вихід із оточення під Іловайськом, прикриття захисників Донецького аеропорту, героїчне протистояння агресорам по всій лінії фронту від Талаківки до Луганщини. Своє життя за волю України віддали 33 бійці, ще понад 100 отримали поранення.

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко зазначив, що за роки війни 55-та бригада стала символом народного спротиву запоріжців. Їй допомагають десятки волонтерів, найактивніші серед яких група «Волонтерські вареники ЗП» під керівництвом Надії Мороз, Геннадій Старцев, Богдана Шевченко, Ольга Кошкалда та багато інших.  Колективом науковців видано кілька томів спогадів артилеристів у рамках проекту «Усна історія російсько-української війни». На честь загиблих воїнів бригади розпорядженням очільника області Костянтина Бриля було перейменовано вул. Уральську в Шевченківському районі.

До учасників потягу звернулися батьки полеглих захисників України Микола Говоруха та Світлана Сиротіна. Поминальну службу відправив капелан отець Андрій, до пам’ятного знаку захисникам України поклали квіти, пролунав військовий салют.

Прес-офіцер Андрій Безрук провів екскурсію Алеєю Слави, розповів про подвиги «богів війни» у Другій світовій війни  та у наші дні. Особливо вразив гостей музей історії 55-ї бригади, особисті речі, частини зброї та амуніції наших героїв з передової, спеціальні артилерійські карти району бойових дій. Керівники «Труханівської січі» Олена Іванова та Микола Бондар  пообіцяли передати для експонування до музею унікальну виставку «Народна війна», присвячену спротиву українців радянській окупації.

Також гості вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, які народились та жили у Запоріжжі. Під час мітингу біля меморіальної дошки Сергію Синенку його батько Петро Синенко повідомив про заснування благодійного фонду. Кошти спрямують на соціальну підтримку членів родин загиблих під час Революції Гідності, талановитої учнівської та студентської молоді.  На зустріч по вул. Василя Сергієнка (колишня Задніпровська) у Хортицькому районі донька героя Вікторія Семеренко розповіла про життя, творчість, наукову та громадсько-політичну діяльність батька.

На завершення цікавого та насиченого подіями дня вихованці дитячої музичної школи № 5 спільно із студентами Запорізького музичного училища подарували «труханівцям» незабутній концерт. Поруч із молодими виконавцями співали відомі артисти Анатолій Сердюк та Інна Гапон. Гості покидали Запоріжжя стомленими, але щасливими для того, щоб за рік повернутися із новими ідеями та проектами. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

(., 0Kb)

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону