Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Воїни 23-го батальйону отримали відзнаки

17 жовтня 2017 - 10:21

З нагоди Дня захисника України та за підтримки координатора волонтерського комітету при облдержадміністрації Олени Ярошенко, вперше за роки війни у театрі молоді відбулася зустріч воїнів 23-го запорізького окремого мотопіхотного батальйону 56-ї бригади Збройних Сил України. Серед понад 200 запрошених - офіцери, які створювали батальйон у квітні 2014 року, ветерани, що призивалися за першими хвилями мобілізації, нинішні військовослужбовці, волонтери, представники обласної влади.

Комбат Дмитро Герасименко подякував однополчанам, згадав про внесок Бориса Лормана, Юрія Могілевця, Руслана Кульки, які керували підрозділом у різний час. Батальйон пройшов важкий бойовий шлях – захист Маріупольського аеропорту у червні 2014 року, участь у героїчній обороні Маріуполя, запеклі протистояння з російськими агресорами у Авдіївський промзоні навесні цього року.

Був у батальйону і свій Іловайськ. 5 вересня 2014 року між с. Комінтернове та с. Заїченко солдати потрапили у засідку терористів. Противник мав відчутну перевагу, використовував ствольну та реактивну артилерію. У тому бою віддали життя герої-добровольці В’ячеслав Комар, Володимир Попов, Юрій Демидов. Того ж дня дві ротних тактичних групи під командуванням Руслана Кульки та Андрія Кулішенка зупинили наступ російсько-терористичних військ на Маріуполь. Поруч із запоріжцями знаходились воїни 17-ї окремої танкової бригади. Сергій Яковенко під щільним вогнем, ризикуючи власним життям, на своєму БМП-2 врятував 5 поранених, прикрив відхід трьох танків. Під гучні оплески йому вручили пам’ятну медаль батальйону.

Також нагородили бійців, що стояли на сусідніх ділянках фронту, - артилериста легендарної батареї «Фенікс» 79-ї окремої аеромобільної бригади Юрія Халаджи,  командира 8-го окремого батальйону «Аратта» Української добровольчої армії Андрія Гергерта, керівника тактичної групи батальйону «Дніпро-1», автора знаменитого «Іловайського щоденника» Романа Зіненка, командира батареї 55-ї окремої артилерійської бригади Юрія Петренка, командира першої роти 6-го тернопільського окремого мотопіхотного батальйону Сергія Короля, бійців полку особливого призначення «Азов» Ігоря Медведя та Олександра Канібора, першого командира 56-ї бригади Андрія Мельника.

Також присутні з особливою теплотою згадували внесок у становлення батальйону колишнього обласного військового комісару Давіда Моїна та його заступника Михайла Логвінова, якого, на жаль, вже немає з нами.

Вітання від керівника області Костянтина Бриля передав заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко.

- Ви одними із перших у Запорізькій області вже за кілька тижнів після початку російського вторгнення на Донбас, стали на захист України, навіки вписали славну сторінку до літопису нашого краю. Завдяки вам було зірвано підступні наміри ворога захопити наші східні райони, врятовано життя тисячі мирних жителів передмість Маріуполя. Пам’ять про героїв батальйону, надихає всю запорізьку громаду на боротьбу та перемогу, - наголосив посадовець.

За особисту мужність при виконанні бойових завдань на передовій медалями «За розвиток Запорізького краю» було нагороджено старшину батальйону Володимира Павловського та молодшого лейтенанта Дениса Мусієнка, грамотами облдержадміністрації  - лейтенанта Олександра Гороховця та старшого сержанта Руслана Давидовича. Серед нагороджених – молодший сержант Євген Редько. Минулого року під час виконання бойового завдання на передовій він отримав важкі поранення, але завдяки особистій мужності та майстерності лікарів вижив, поступово одужає, проходить черговий курс реабілітації у США та вже навіть встиг одружитися.

Також до привітань приєдналися волонтери Інна та Олексій Лук’янови, які з відправляли до батальйону цифрові радіостанції, прилади нічного бачення, потужні прилади оптичної розвідки, перші розгрузки та бронежилети, неймовірну кількість автозапчастин, агрегатів, маскувальних сіток. Також до привітань приєдналися маріупольські волонтери Наталія Букрєєва та Валерій Яременко, що допомагали нашим військовим продуктами,  ремонтували техніку, організовували дозвілля.

На гостей очікували виступи артистів театру молоді, дитячих танцювальних колективів, презентація книги Віктора Гнєдашева «Журавлі летять у вирій», присвяченої становленню та подвигу бійців 23-го батальйону. Видання буквально по днях відтворює перші місяці існування військової частини, містить понад 500 унікальних фото, увічнює пам’ять про товаришів, які не повернулися з поля бою.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств