Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Не виплата зарплатні передбачає кримінальну відповідальність і працювати з боржниками буде прокуратура»

17 жовтня 2017 - 15:56

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля пройшло засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Першим присутні розглянули питання стану і перспектив погашення заборгованості з заробітної плати на найбільш проблемних підприємствах промисловості, енергетики та транспорту, розташованих на території області.

За словами Костянтина Бриля, в останні місяці ситуація з виплатою заробітної плати на підприємствах області суттєво погіршилась.

- За оперативними даними органів місцевої влади у вересні цього року загальна сума заборгованості з заробітної плати по області зросла на 27,3 млн. грн., або на 35%, і на 1 жовтня склала 105 млн. грн. Маю зазначити, що таких обсягів боргів із заробітної плати в області не спостерігалося вже понад 10 років. Зумовлено це, насамперед, накопиченням боргів у структурних підрозділах ВАТ «Запоріжжяобленерго», де на 1 жовтня їх сума становить 54 млн. грн., тобто, понад половини всієї заборгованості по області. Одночасно продовжували накопичувати заборгованість інші підприємства державного сектору економіки: ДП «Запорізький облавтодор» - 5 млн. грн.; ЗДП «Кремнійполімер» - від 7,4 млн. грн. до 8 млн. грн.; ЗДП «Радіоприлад»  - від 3,7 млн. грн. до 4,2 млн. грн. та інші. Серед приватних підприємств найбільшу тривогу викликає стан справ у «ЗЗВА «Вакатов і компанія», де заборгованість перевищила 15,5 млн. грн. Поряд із цим, знов ускладнилася ситуація з виплатою заробітної плати на комунальному підприємстві Запорізької обласної ради «Облводоканал», де за вересень поточного року борги перед працівниками зросли від 0,6 млн. грн. до 2,2 млн. грн., - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону наголосив, що влада області робить все можливе задля покращення ситуації. Так було з виділенням субвенції «Бердянськводоканалу» задля сплати боргів перед  «Облводоканалом», чи зверненням до Прем’єр-міністра України та НКРЕ КП стосовно ситуації на «Обленерго». Проте, більшість підприємств-боржників не вирішують ситуацію, а продовжують накопичувати борги.

- Тож хочу нагадати, що не виплата зарплатні передбачає кримінальну відповідальність, і працювати з боржниками буде прокуратура. За результатами цього засідання всі матеріали стосовно підприємств-боржників будуть передані до правоохоронних органів. Адже ми маємо не просто констатувати, а вирішувати існуючі проблеми, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Окремо директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Андрій Антонов повідомив, що станом на 1.09.2017 заборгованість по заробітній платі в промисловості області складає 63,7 млн. грн., або 81,8% загальної суми заборгованості по заробітній платі в області. З них, заборгованість економічно активних підприємств становить 51,1 млн. грн., банкрутів – 12,5 млн. грн., економічно не активних підприємств - 79 тис. грн. Порівняно з 1.08.2017 заборгованість по заробітній платі в промисловості збільшилася на 74% за рахунок невиплати заробітної плати на ВАТ «Запоріжжяобленерго» (заборгованість на 1.09.2017 зросла на 25,8 млн. грн. у порівнянні з 1.08.2017).

Також  присутні приділили увагу стану виплати заробітної плати, причинам виникнення та заходам щодо погашення заборгованості з неї працівникам комунальних закладів охорони здоров’я, що фінансуються з місцевих бюджетів. За словами директора Департаменту  фінансів облдержадміністрації Сергія Медвідя, на сьогодні боргів із виплати зарплатні у бюджетній сфері регіону немає.

Єдине виключення складає Токмацька ЦРЛ. За даними місцевої влади, станом на 1 жовтня фахівці лікарні не отримали зарплатню за серпень. Борг складає близько 14 мільйонів гривень. На жаль коштів, що планується виділити місцевим бюджетом, не вистачить на погашення боргів.

Костянтин Бриль нагадав присутнім, що Токмак був визнаний депресивним районом, тож має отримати додаткове фінансування з обласного та державного бюджетів.

- Хочу наголосити, що проблема боргів із зарплатні – це не політика і не рейтинги. Насамперед, це питання, від яких залежить доля людей. Тож ми маємо докласти всіх можливих зусиль. Аби в стані політичної, фінансової та військової кризи наша держава та Запорізька область вирішували існуючі проблеми. Прошу всіх прибрати політичну складову та включити раціональну, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області