Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область переймає досвід впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування закладів охорони здоров'я

18 жовтня 2017 - 12:28

Запорізька область переймає досвід впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування закладів охорони здоров'я

У м. Вінниця відбулась розширена нарада щодо результатів роботи робочих груп з впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування в галузі охорони здоров’я. У засіданні «кластерної наради» взяли участь керівники Вінницької області, представники Міністерства фінансів України, представники департаментів фінансів, охорони здоров’я та інших департаментів Вінницької, Сумської, Запорізької, Полтавської, Чернівецької, Миколаївської, Закарпатської, Херсонської, Черкаської, Житомирської, Чернігівської та Київської облдержадміністрацій, представники обласних рад, фахівці комунальних закладів охорони здоров’я.

Захід організовано з метою ознайомлення керівництва та громадськості з результатами діяльності робочих груп щодо впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування в областях.

Під час засідання національна експертка проекту «Гендерно-орієнтоване бюджетування в Україні» Марина Шаповал розповіла про особливості впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування на державному та місцевому рівнях у 2017 році, а члени робочих груп презентували результати впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування у Вінницькій, Сумській, Полтавській, Чернівецькій, Миколаївській, Закарпатській, Херсонській, та Запорізькій областях. Вони розповіли про виявлені гендерні проблеми в програмах галузі охорони здоров’я, про проведені та заплановані заходи у рамках впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування на  місцевому рівні у 2017 та 2018 роках.

Зокрема, були презентовані результати гендерного бюджетного аналізу цілої низки програм, серед яких: Програма протидії ВІЛ- інфекції/СНІДу (Вінницька, Сумська області); Програма надання стаціонарної медичної допомоги пацієнтам з наркозахворюваннями (Запорізька область); Програма забезпечення централізованих заходів з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет (Чернівецька, Миколаївська область); Програма забезпечення надання спеціалізованої стаціонарної та амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги населенню із захворюванням серцево-судинної системи (Закарпатська область); Програма запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань (Сумська область); Програма надання спеціалізованої стаціонарної медичної допомоги населенню, зокрема, кардіологічної та психіатричної (Херсонська область); Програма надання амбулаторної медичної допомоги хворим на психічні розлади (Запорізька область); Програма медико-соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (Полтавська область); Програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів (Вінницька область).

За словами фахівців, представлені результати засвідчили важливість впровадження комплексного гендерного підходу в бюджетну політику, зокрема на місцевому рівні, задля відповідного розподілу бюджетних коштів за принципом гендерної рівності. Робочі групи, які проводили ґендерний бюджетний аналіз і представили його результати, підготували цілу низку рекомендацій, адресованих департаментам фінансів та департаментам охорони здоров’я облдержадміністрацій, Міністерству фінансів України та Міністерству охорони здоров’я України, які спрямовані на те, щоб бюджетне фінансування у галузі охорони здоров’я стало гендерно-орієнтованим та було більш справедливим і ефективним.

Також учасники наради обговорили подальші кроки проекту у впровадженні гендерно-орієнтованого бюджетування на місцевих рівнях. Зокрема, успішна реалізація проекту із впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування, подальша робота робочих груп можлива за підтримки керівництва області та громадськості.

Довідково: з 2014 року Міністерство фінансів України за підтримки проекту «Ґендерне бюджетування в Україні» (ҐОБ Проект), який фінансує Шведський уряд проводить роботу по впровадженню ґендерного бюджетування. Мета ґендерного бюджетування і проекту – підвищити економічну ефективність і прозорість видатків бюджету з урахуванням потреб жінок і чоловіків з різних соціальних груп. Кінцева ціль проекту – удосконалення бюджетного процесу шляхом застосування ґендерного підходу, що сприятиме реформуванню системи управління державними фінансами. За більш як 3 роки роботи проекту проведено ґендерний бюджетний аналіз більше 75 програм, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів у галузях освіти і науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, соціального захисту та соціального забезпечення, охорони здоров’я та культури і мистецтва. Дослідження, проведені у 17 областях та м. Києві показали, що потреби чоловіків і жінок в послугах, які фінансуються з бюджету, є різними.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області