Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітяни Запорізької області обмінюються досвідом з колегами у Польщі

23 жовтня 2017 - 11:12

«Управління освітою на місцевому рівні» - так називається проект, завдяки якому освітяни відвідали Сілезьке воєводство і ознайомились з системою освіти Польщі. Групу очолила директор Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Тетяна Озерова, також в групі із одинадцяти учасників були заступник начальника управління Валентина Хіврич, проректор Запорізького інституту післядипломної освіти Людмила Чернікова,  профільні заступники голів об’єднаних територіальних громад, директори шкіл Веселівської, Оріхівської, Преображенської, Приморської, Смирновської, Широківської громад.

Запорізьким освітянам допомогла в розумінні освіти Польщі лекція від відомого експерта Войцеха Мархлевського «Трансформація освітньої системи у Польщі. Освітні цілі у новій реформі освіти». Пан Войцех відповідав на запитання учасників, крім того, здійснював інформаційний супровід учасників від Запорізької області з усіх питань щодо самоврядування, управління та історії децентралізації Польщі.

У Польщі є декілька рівнів педагогічних кваліфікацій. Вчитель-стажер – це перший рівень. Після закінчення інституту молодий вчитель стає стажером. До нього директор прикріпляє куратора, якому дають невеличку надбавку за таку опіку. Стажер працює один рік, після цього спеціальна комісія вирішує, чи переходить він не інший рівень, чи ні. Якщо так, то з учителем укладають контракт. На контракті вчитель зобов’язаний працювати 2,9 місяців, потім скласти іспит, а тоді спеціальна комісія від гміни (громади), вирішить майбутній статус цього вчителя.

Подальший рівень – «іменований», тобто штатний вчитель. Вчитель, якого взяли у штат школи, отримує суттєву надбавку до зарплатні. Рівень «почесного вчителя» можна заслужити через декілька років роботи і певних досягнень. Це вирішує комісія на рівні воєводства (області).

Також учасники відвідали регіональний центр підвищення кваліфікації. Різниця у методичній роботі Польщі і України доволі відчутна. Судячи з побаченого, вчителі України отримують навіть більше підтримки, ніж польські.

Окрім цього, відбулися зустрічі в початкових школах, садочках, бібліотеках. У початковій школі міста Щирк була зустріч з керівництвом управління освіти, представниками батьківських комітетів, головою депутатської комісії з освіти. Директор місцевої школи розповів про проблеми, які виникають під час перевезення дітей з інших населених пунктів шкільними автобусами, про забезпечення харчування, кадрові питання і оптимізацію шкіл.

Під час зустрічі з вуйтом міста Венгерська Гурка говорили про освітню субвенцію, про призначення директорів шкіл (в Польщі ця процедура вимагає проведення конкурсу), фінансові питання, підвіз дітей. Проблематика залучення молодих вчителів на село у Польщі не стоїть так гостро, як в Україні: освітяни самі туди повертаються, бо в таких районах є робота і створені сприятливі умови для життя.

- Дякую всім за гарне відчуття командної роботи, ми гідно представили Запорізьку область, сподіваюсь, всім поїздка була корисною. Попереду багато планів, цікавої роботи, ми готові змінюватись і змінювати освіту на краще, - підкреслила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби