Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада та волонтери дбають про соціально-психологічну реабілітацію воїнів АТО

23 жовтня 2017 - 12:52

За ініціативи волонтерського комітету при облдержадміністрації відбулось засідання «круглого столу», присвяченого проблемам соціально-психологічної реабілітації учасників Антитерористичної операції. Обговорити стан справ зібралися громадські активісти, науковці, представники Національного медичного корпусу, структурних підрозділів облдержадміністрації, медичних установ.

Тон дискусії задала керівник найбільшого в області центру соціальної підтримки військовослужбовців «Побратим» Світлана Алексєєва, адже одним із пріоритетних напрямків її команди є повернення колишніх бійців до нормального життя, гармонізація відносин у їхніх родинах, проведення тренінгів для дружин та дітей захисників. За словами волонтера, державні програми соціально-психологічної реабілітації іноді носять дещо формальний характер. Ветерани переважно відпочивають у непрофільних оздоровчих закладах.

На думку голови волонтерського комітету Романа П’ятигорця, ще одна причина неповноцінної адаптації – разючий контраст між життям на передовій та у мирному Запоріжжі. За 200 км від фронту війни ніби немає, а більшість наших земляків, на жаль, не готові належно зустрічати та розуміти українських воїнів.

Волонтер всеукраїнської кризової психологічної служби Ірина Номеровська наголосила, що найскладніше отримати консультацію фахівців у сільській місцевості. Через це фіксується підвищення рівня насильства у родинах АТО-вців, зростання кількості суїцидів. На її думку, необхідно створити умови для якісного доступу бійців до професійної консультації та допомоги. Для цього, за словами керівника обласного центру допомоги учасникам АТО Олексія Сквордякова, у найбільших містах варто створити спеціалізовані заклади, де на постійній основі працюватимуть два-три психологи, що пройдуть спеціальне навчання із профілактики та лікування наслідків військової травми. Кошти на перепідготовку можна передбачити у обласній програмі «Назустріч людям», а про оплату праці та утримання приміщень мають подбати місцеві бюджети. 

Підводячи підсумки дискусії, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко запропонував створити робочу групу, яка визначиться із форматом та механізмом створення центрів психологічної допомоги. Ініціатива має, насамперед, надходити з територій, а за реалізацію цього проекту повинні взятися небайдужі волонтери, посадовці, медики у містах та районах області. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також