Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємці регіону готуються працювати в умовах змін до будівельного законодавства

15 листопада 2017 - 15:31

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Учасники обговорили основні зміни і порядок реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно удосконалення містобудівної діяльності». Як повідомив заступник директора Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Запорізькій області Олександр Аверчук, згідно зі змінами, всі об’єкти поділяються за класами наслідків. А саме: незначні наслідки - СС1; середні наслідки - СС2; значні наслідки - СС3. Клас наслідків (відповідальності) будівель і споруд - це характеристика рівня можливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які постійно або періодично перебуватимуть на об’єкті, або які знаходитимуться ззовні такого об’єкта, матеріальних збитків чи соціальних втрат, пов’язаних із припиненням експлуатації, або з втратою цілісності об’єкта. Також клас наслідків не залежить від площі об’єкта.

Віднесення об’єкта до певного класу наслідків здійснюється проектною організацією за погодженням із замовником будівництва.  Клас наслідків визначається відповідно до вимог будівельних норм, стандартів, нормативних документів і правил, затверджених згідно із законодавством.

Тобто, коли об’єкти було розподілено на відповідні класи, спростився порядок початку будівництва «простих» об’єктів. А більш складні отримали захист від аферистів.

Зі свого боку, представники координаційної ради заявили, що мають певні претензії до роботи деяких фахівців архітектурно-будівельної інспекції та попросили владу звернути увагу на ці проблеми.

Костянтин Бриль підкреслив, що всі представники державних установ мають працювати чесно та прозоро, не допускаючи корупції чи бюрократії. Адже в рамках державних реформ посадовці на місцях отримали не тільки повноваження, а й високий рівень відповідальності.

- Один із яскравих прикладів реформи децентралізації в дії – передача повноважень на місця. Зокрема це стосується і функцій архітектурно-будівельної інспекції. Це значно спрощує роботу бізнесу, адже нововведення передбачають більшу довіру підприємцям. Але одночасно з довірою працює і відповідальність. Адже при будівництві об’єктів із незначними наслідками  саме замовники відповідатимуть за повноту та достовірність даних, наданих перед будівництвом. Тим часом дозвіл на виконання будівельних робіт на об’єктах з середніми та значними наслідками видається через внесення даних до реєстру з дотриманням вимог законів України, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Учасники засідання також обговорили проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України стосовно заходів щодо детінізації обігу товарів і послуг». Про них детально розповіла голова громадської організації «Центр медіації та Екаунтінг «Точка зору» Лариса Церетелі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 400 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 781-го дня війни

Другий день поспіль рашисти травмують мирних мешканців прифронтового Гуляйполя