Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці порадили керівникам запорізьких громад бути креативними та ставити цілі

17 листопада 2017 - 15:54

У Запорізькому центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбувся другий  «Децентралізація.Ланч» з Павлом Шереметою «Креативні підходи до управління в муніципалітетах». У заході взяла участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

- На сьогодні це вкрай важлива тема, бо вона спрямована на розвиток об’єднаних територіальних громад. Об’єднання – це хоч і важкий, але тільки перший крок. Тепер треба спрямувати зусилля на розвиток, довести свою спроможність, - підкреслила Зінаїда Бойко.

До присутніх голів об’єднаних територіальних громад також звернувся засновник Kyiv-Mohyla Business School, екс-міністр економічного розвитку та торгівлі України (2014 р.) Павло Шеремета.

- Вам уклін та повага. Бо просто сидіти в соцмережах і все критикувати – просто. А ви встали і почали працювати. Це найбільш важка робота і найменш вдячна. Буде дуже важко. І оцінять це тільки нащадки, - зазначив Павло Шеремета.

Павло Шеремета під час зустрічі оприлюднив основні тези та поради очільникам територій громад. Вони полягають у цьому:  розвиток залежить від якості керівництва. Якщо правлячі еліти (у даному випадку керівники ОТГ) зосереджені на розвитку, зміни будуть. Якщо ні – то ні; успіх тягне за собою успіх. Неуспішні міста байдужі до розвитку, вони пасивні. Рух – запорука успіху; кінцеву  ціль має визначати стратегія розвитку, при цьому досягається вона шестимісячними проектами, які мають певний видимий, відчутний результат. Не можна збільшити кількість туристів на 40 % за шість місяців, проте за цей час можна розробити бренд міста. Якщо проект триває довше, -  він втомлюється, видихається; для розвитку необхідно прибирати болючі для населення точки. Якщо є черги до дитячого садка, то варто вирішити питання. Це оцінять; креативність розвивається при обмежених можливостях. Коли немає коштів, варто розраховувати на власні сили, ні від кого нічого не очікувати  і нікого не звинувачувати, а шукати можливий вихід; креативність створюється завдяки визначенню унікальності та заявам про свої переваги, навіть спираючись на історію та легенди. При цьому говорити про себе треба завжди і всюди, прибільшуючи, а не зменшуючи свою значимість. Якщо вас немає онлайн, про вас не дізнаються; розвивайте самозайнятість, малий та середній бізнес. Влада не може варити борщі, застеляти ліжко, готувати сніданки. Це справа бізнесу. Найуспішніші громади думають, як збільшити кількість зареєстрованих самозайнятих осіб, які будуть платити податки, збільшуючи бюджет; першочергову увагу слід звертати не тільки на ракети. Щоб до вас пішли люди, розвивайте сервіс та інфраструктуру. При цьому не потрібно багато пафосу, зробіть затишно і гостинно. Орієнтуйтесь на сучасні тенденції, спробуйте зрозуміти, у чому є потреба; конкуренція важлива для розвитку; ОТГ розглядайте як країну, розвиток якої залежить від експорту та імпорту тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств