Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захист прав дітей у Запорізькій області виходить на новий рівень

20 листопада 2017 - 13:46

Сьогодні, 20 листопада, у Міжнародний день дитини в облдержадміністрації відбувся семінар-тренінг на тему «Практичні засади деінституалізації дітей та забезпечення функцій із захисту прав дитини в процесах децентралізації органів влади». У заході взяли участь керівник секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дитини – пріоритет держави» Верховної Ради України Людмила Волинець, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін,  перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков, начальник Служби у справах дітей ОДА Антоніна Матвеєва.

Привітав присутніх фахівців у сфері захисту прав дитини  заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- Щиро вітаю вас зі святом, бо саме під вашою опікою та захистом знаходяться діти, які втратили батьків та потребують допомоги. Діти – це не лише наше надбання, це, без перебільшення, майбутнє нашої держави. За політичними чи економічними питаннями ми можемо забути про головне – про інтереси та захист наших дітей та втратити найголовніше. Питання захисту дітей у сучасних умовах набувають ще більшої актуальності. Все, що пов’язано  з дітьми, особливо – усиновлення та батьківство знаходяться на особливому контролі обласної влади. Діти мають виховуватися в сім’ях і головна задача обласної влади – забезпечити цю можливість, сприяти створенню та розвитку дитячих будинків сімейного типу, - зазначив   Едуард Гугнін.

Це не єдиний захід у рамках Міжнародного дня дитини. Зокрема, з 18 листопада проводиться низка семінарів – тренінгів для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу та прийомних батьків Запорізької області, представників громадських організацій та благодійних фондів, які працюють в інтересах дітей, керівників територіальних служб у справах дітей, закладів соціального захисту дітей. Модератором цих заходів стала Людмила Волинець -  експерт  з питань дитини.

- У Запорізькій області я бачу досвідчену команду фахівців, які працюють задля однієї мети -  захисту прав  дитини. Також я бачу підтримку обласної влади, яка зі свого боку підтримує  служби у справах дітей, надає можливості для розвитку. Нам з вами доведеться обговорити та розробити пропозиції для місцях, щоб внести зміни на законодавчому рівні, - відзначила Людмила Волинець.

За інформацією начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвеєвої, у відомчому підпорядкуванні Служби перебуває сім  закладів соціального захисту дітей, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, а саме: п’ять  центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на 215 ліжко – місць; соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа на 30 ліжко - місць; обласний соціальний центр матері та дитини на 20 ліжко - місць. Одним із завдань служб у справах дітей є безпосереднє ведення справ з питань опіки, піклування та усиновлення. За станом на 01.10.2017 на первинному обліку в них перебуває 3750 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості цих дітей  під опікою громадян, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 3285 дітей або 87,6%.

Наразі в області функціонує 207 прийомних сімей, у  яких виховується 432 дитини, та 31 дитячий будинок сімейного типу з 211 дітьми з урахуванням дев’яти  прийомних сімей із 16 дітьми та чотирьох дитячих будинків сімейного типу з 27 дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб із зони проведення АТО.

Під час  семінару було проаналізовано  досягнення, а також  проблемні питання у роботі служб у справах дітей області, визначено шляхи деінституалізації дітей із статусом дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які перебувають в інтернатних закладах за заявою батьків,  розглянуто деякі проблемні питання захисту дітей в умовах децентралізації влади.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей